Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 липня 2013, 23:47 Суспільство
Парламентарі переклали витрати на "швидку" на плечі громадян
Парламентарі переклали витрати на "швидку" на плечі громадян

Держава не має - щедрі люди допоможуть! Таке вигадали парламентарі, щоб подолати недофінансування системи екстреної медичної допомоги. Депутати внесли поправки до закону. І тепер кожен українець може офіційно жертвувати лікарям швидкої гроші.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Тепер лікарям швидкої допомоги жодних хабарів, а лише добровільні пожертви. Депутати Верховної ради дозволили медикам офіційно приймати подяки в грошовому еквіваленті. А от чи не перетворяться такі дарунки на прейскурант - не гарантують.

Щоб за швидкі платила не лише держава, а й щедрі українці, зголосилася більшість народних обранців: 234-ро з 315-тьох зареєстрованих у залі. Тож, зміни до закону про екстрену медичну допомогу ухвалили. Відтепер лікарі можуть залучати кошти підприємств, установ і організацій та добровільні пожертви юридичних і фізичних осіб.

Юрій Поляченко, депутат Верховної Ради України:

- Чи не буде це зловживанням і поборами і таке інше, зрозуміло, що людський фактор ніхто не відміняв, і до цього, коли у нас не були офіційно внески, ми ж знаємо - викликаємо швидку і хочемо, щоб було якісно, ми хочемо віддячити. Ми йдемо по більш цивілізованому шляху отримання гонорарів.

Це, певні парламентарі, поліпшить технічну базу системи екстреної медичної допомоги. І допоможе закупити нове обладнання. Бо ж у держави грошей не вистачає.

Юрій Поляченко, депутат Верховної Ради України:

- Навігацією, топливом, медобладненням, медикаментами, які собі бюджет не може дозволити. Сьогодні є можливості у меценатів і спонсорів допомогти.

Голова всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк іншої думки - каже: цей закон - збиткування з недужих.

Віктор Сердюк, голова Всеукраїнської Ради захисту прав і безпеки пацієнтів:

- Це що, спроба познущатися над людьми, чи як? Тобто фактично ми говоримо про те, що публічно народні депутати попросили милостиню в народу України.  А у нас з пожежниками все нормально? Теж бензину не вистачає, у нас з міліцією щось не так, давайте їм подамо, нехай вони поїздять, у них теж нема допомоги. Ну так давайте тоді в загальній котел подамо, щоб всі разом виїхали.

Побоюються й пацієнти. Мовляв, українська безкоштовна медицина й так нагадує театр абсурду. А тепер побори ще й узаконили. 

- Ну, как говорится, это самая обычная взятка, легализированная.

- Именно этот нюанс, учитывая аспект менталитета нашего государства, вызовет фактически бурю коррупции и заработков для докторов, врачей.

- Так и так мы платим, и так же даем, бесплатно не хотят лечить. Государство должно финансировать не на администрации, верховную раду, на милицию, на суд миллиарды, а на медицину нет денег.

Медики заспокоюють: до новацій і самі ставляться скептично. Та, якщо раптом хтось захоче офіційно надати пожертву швидкій, то це буде зроблено через бухгалтерію.

Анатолій Вершигора, головний лікар київської міської станції швидкої допомоги:

- Будь ласка, якщо ви хочете дати нам пожертву - зверніться до бухгалтерії станції, ми її приймемо, зареєструємо, є два шляхи реалізації цього, якщо ви хочете на швидку допомогу, щоб ми купили автомобіль, то ми маємо купити автомобіль, то за вашу гривню ми його не купимо.

А ось парламентарі поки що не знають, як реально діятиме система добровільних пожертв. Розробити механізм вдасться хіба за рік. Це якщо Президент такі зміни до закону підпише.