Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 липня 2013, 23:17 Суспільство
У Врадіївці й досі неспокійно
У Врадіївці й досі неспокійно

Вбивства, побиття, насильство, звинувачення невинних. У Врадіївці, на Миколаївщині, під стінами райвідділку знову неспокійно. На прийом до представників МВС, що приїхали до селища, люди прийшли зі страшними фактами. Але перше питання селян: що буде з тими, хто заради правди атакував будівлю міліції?

Затримання у Врадіївці тривають. Так, вранці в четвер взяли під варту одного із заступників керівника місцевого райвідділу міліції. Правоохоронцеві інкримінують перевищення службових повноважень та приховування злочинів. Він нібито вимагав від підлеглих не розголошувати фактів щодо зґвалтування й побиття Ірини Крашкової. Бо товаришує з підозрюваними.

Анатолій Титус, старший прокурор прокуратури Миколаївської області:

- Прокуратура вважає, що підозра його обґрунтована і взяття під варту його сьогодні є теж обґрунтоване законом.

А ще у прокуратурі кажуть - алібі третього фігуранта резонансної справи Євгена Дрижака розвіялось наче марево.

Анатолій Титус, старший прокурор прокуратури Миколаївської області:

- Останній раз його камера фіксує в 23 години, після того один з працівників виключає світло в цьому приміщення, тому в темряві не можна зробити висновок, що хтось там пересувається, але ж можливість вийти з приміщення не виключена.

Та люди потерпають і за власну волю. Зранку селищем поповзли чутки - вночі найактивніших захисників згвалтованої Ірини Крашкової заарештували. Щоб спростувати цю інформацію, до натовпу, який знову зібрався перед райвідділом, вийшов перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик.

Віктор Дубовик, перший заступник міністра внутрішніх справ України:

- Мы не ставим перед собой задачу как можно больше людей привлечь к ответственности. Мы понимаем, были эмоции. Было справедливое возмущение.

Поки тривав імпровізований брифінг, люди вишикувалися в чергу до заступника міністра. Кожний зі своєю страшною історією. Тут згвалтування, недбальство, умисне приховування фактів злочинів, обвинувачення невинних. Деякі врадіївці певні: катування їхніх дітей - то справа рук тих самих міліціянтів, які тепер сидять у камері.

- Дали заключеніє - легкіє тєлєсниє. А на ньому не було живого місця. Він весь був чорнний. Зараз суд буде - легкіє тєлєсниє. Міліція не стала розбиратися. Нашла первого попавшего и на него повісила. На цьому все. Дали справку, що легкі телесні и помер так.

Нерозкритими в селищі лишаються ще два вбивства жінок. 15-річної Аліни Поркул та 34-річної Віти Яковецької. Їхні батьки кажуть: доньок жорстоко катували, зґвалтували, по тому - позбавили життя. І коїли це ті ж самі правоохоронці.

Людмила Яковецька, мати вбитої Віти Яковецької:

- Її так само ізнасілували, вбили і закопали там в больниці на стройці.

Ігор Поркул, батько вбитої Аліни Поркул:

- Судя по фотографіях, лицо моєї дочки, шо цьої пострадавшої Іри, то точно так само - лєвий глаз підбитий, і голова побита і права щока.

Валентина, мешканка смт Врадіївки:

- У нас 11 чоловік призналося у Врадіївці. Їх так катували, призналися, взяли чужу вину на себе. Хоча то було не так. А 2 чи 3 чоловіка убили та повісили в міліції.

Розслідування вбивства Аліни Поркул, скоєного два з половиною роки тому, лише тепер зацікавило Миколаївську обласну прокуратуру. Ці матеріали об'єднали в одне кримінальне провадження зі справою Ірини Крашкової. Тож, заарештовані Євген Дрижак, Дмитро Поліщук та Сергій Рябиненко можуть стати підозрюваними ще й у вбивстві школярки. Мешканці ж по обіді почали розходитися. Проте, обіцяють - повернуться, якщо бачитимуть, що троє садистів знову спробують уникнути відповідальності.

Валентина, мешканка смт Врадіївки:

- Люди боялися, людей залякували. Але я думаю, что люди будут стоять до останнього, поки не наладиться у нас.