Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 червня 2013, 22:53 Суспільство
Замість виховання сиріт у Криму били, змушували працювати та морили голодом
Замість виховання сиріт у Криму били, змушували працювати та морили голодом

У Криму розгортається скандал навколо так званого козачого кадетського корпусу. З цього закладу втекли двоє хлопчаків через жахливі умови мешкання, напівголодне існування, знущання та побиття. Зі слів вихованців, їх змушували працювати, а зароблені гроші - віддавати гетьманові - керівникові корпусу.

Дати роботу й нагодувати. Двоє хлопчиків-волоцюжок 9 і 10 років, які прийшли до села Строганівки, благали про це місцевих. Згодом розповіли людям - втекли з так званого козачого корпусу, де навчалися.

Сергій Козлов, мешканець с. Строганівки:

- Постепенно стали рассказывать, чем занимаются там, как они живут: Мальчики посылают нас за сигаретами, бывает бьют, если не выполняем их указания. Показывали свои шрамы, кто кого там били, сигаретами там прижигали.

Втікачі розповіли - вже майже тиждень ночують просто неба, голодують, але категорично не хочуть повертатися до козаків. Ситуація зацікавила міліцію. Правоохоронці доправили дітей у притулок.

Євгенія Орлегова, в.о. керівника республіканського притулку для дітей:

- Они были тревожными, взволнованными. Эти дети рассказывали о том, что их обижали в этом лицее старшие воспитанники, там было и физическое насилие, и какое-то психологическое, потому что они заставляли их делать что-то помимо желания.

Спілкуватися з малими втікачами співробітники притулку журналістам категорично заборонили. Тільки запевнили, що тепер з хлопцями все гаразд. Навідріз відмовилися розмовляти й опікуни одного з вихованців, котрі терміново приїхали до Симферополя.

Олександр, опікун втікача, телефоном:

- Мы занимаемся вопросом сбежавших детей из кадетского корпуса, может быть, вы готовы с нами поговорить, как с ними тут обходились?

- Нет, нет, нет, нет и еще раз нет!

- А почему? Тут же над ними, говорят, издевались, они голодными были?

- Нет! Мы не будем с вами общаться на эти темы!

Можливо, опікуни боялися запитання, як хлопці з дитячого будинку сімейного типу опинилися на вихованні в сумнівному закладі. Козачий кадетський корпус розташований в недозведеній споруді за триметровим парканом. Його вихованці мешкають тут в антисанітарних умовах, без електрики й опалення.  Крім того, заклад працює без жодного дозволу на діяльність, тут немає вихователів.

Володимир Карпов, керівник Козачого кадетського корпусу:

- У нас не может быть штата воспитателей, мы на общественных началах, мы волонтеры.

- За какие деньги вы работаете?

- За счет казачьих взносов, никаких государственных денег здесь нет.

- А лицензию на работу вы получали?

- Лицензию на эту работу не требуется.

Володимир Карпов, який називається гетьманом, заперечує все, що розповіли двоє малих. Навіть очевидне - що хлопчики втекли. Він не може пояснити, чого вчать дітлахів у корпусі, хто їм готує, виховує і де інші четверо кадетів. А ось свідки говіркі.

Сулейман Джелілов, мешканець с. Строганівки:

- Видел, что этот забор делали дети, не знаю, платит он им или нет. Кажется, что происходит что-то противозаконное, потому что он детей берет и за ними толком не смотрит. А где он их берет, откуда - непонятно, слышал, что детдомовские.

Козачий кадетський корпус існує вже третій рік. Звідти вже втікав вихованець, який також скаржився на побиття. Утім тоді ні правоохоронці, ні міністерство освіти не зацікавилися цим сумним закладом. І тільки нині, коли історія про двох хлопців набула розголосу, його почали перевіряти.

Сергій Трифонов, керівник управління міністерства освіти Криму:

- Кроме того, у нас закрадываются сомнения, и мы обязательно выйдем на службы по делам детей из соответствующих регионов, откуда они - почему дети из детских домов семейного типа были направлены в этот корпус? Если они определены в семейные формы воспитания, они должны воспитываться там.