Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 червня 2013, 22:11 Суспільство
На Луганщині протестують проти нелегальних копанок
На Луганщині протестують проти нелегальних копанок

Розбита дорога, потріскані будинки та пил від великовантажної техніки, який осідає на городину. Все це набридло мешканцям Вахрушевого, що на Луганщині, і вони пішли проти незаконної копанки. Кілька днів тому влаштували стихійну акцію. Чиновники люд вислухали та пообіцяли допомогти. Натомість згодом приїхали молодики і пригрозили розібратися з кожним, хто виступатиме проти нелегалів.

Микола вже не перший рік на пенсії. Каже: 900 гривень, які отримує, змушений ділити на всю родину, бо ніхто з близьких не працює. У Вахрушевому зачинили всі шахти, а нових робочих місць немає. Тож чоловік щоранку їде до незаконних копанок. Звідти везуть вугілля. Воно потроху випадає з машин - пенсіонер збирає горючу породу та продає. Править сім гривень за відро.

Микола Іванов, пенсіонер:

- Антрацит такой хороший, крепкий.

- А  покажите?

- Да он откиньте угол. Такой хороший, этот не рассыпается.

Вантажівки, що везуть вугілля з підпільних шахт у Вахрушевому, геть розбили автошляхи. Від двигтіння тріскаються та валяться житлові будинки. Накоїв транспорт лиха й на залізниці.

Ірина Прокопенко, чергова залізничного переїзду:

- Вот это все побили машины, которые грузовые тяжеловесные. Особенно с углем побито-разбито. Трактор с платформой проехал и рельсы были повреждены, и шпалы.

Люди вирішили боротися з сусідством нелегалів. Днями вийшли пікетувати. Чиновники протестувальників вислухали й пообіцяли допомогти. Натомість, уже наступного дня сюди завітали власники копанок і пригрозили розібратися з кожним невдоволеним.

Ірина Прокопенко, чергова залізничного переїзду:

- Вы ж знаете, над каждым есть какой-то хозяин. И у каждого есть крыша. Люди пытались снимать на телевиденье. Но там их предупредили, и там уже никто не снимает и туда не сунется.

Сама нелегальна копанка в полі. Угледівши камери, вуглярі припиняють всі роботи і наче розчиняються. Вряди-годи видно лише голови. Місцеві кажуть - як телебачення поїде, підпільники працюватимуть далі. Місцеві чиновники про незаконне видобування знають, проте лише розводять руками.

Галина Кравцова, Краснокутський селищний голова:

- Я тільки можу подзвонити у відповідні органи: - Будь ласка, я ставлю вас до відома. Приїжджайте туди. І я зараз приїду, якщо знайду на чому.

Правоохоронці ж з копанками борються хіба що на папері. Цього разу з нелегальними шахтами обіцяють розібратися у прокуратурі.

Андрій Мазалов, прокурор Антрацитівського району:

- О том, что там проводились работы, я узнал час назад. Будут проверяться все версии, допрашиваться свидетели. И если там будут замешаны правоохранительные органы, будет проводится комплексная проверка, и в случае подтверждения фактов виновные будут наказаны.

За фактом незаконного видобування розпочали кримінальне провадження. Правоохоронці обіцяють знайти й тих молодиків, які погрожували місцевим мешканцям розправою. Та що винних покарають - надії майже немає: дотепер на Луганщині суд не покарав жодного нелегального копача.