Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 червня 2013, 11:29 Суспільство
Чому в Україні суддів не люблять
Чому в Україні суддів не люблять

Сумно закінчилася нічна прогулянка служителя Феміди в Сумах. Поблизу залізничного вокзалу 27-річного суддю побили й пограбували невідомі. Прикро, але випадків, коли жертвами злочинців стають саме люди в мантіях, дедалі більше.

27-річний суддя вирішив прогулятися нічними Сумами. Не встиг молодик пройти й кількадесят метрів, як на його шляху постали невідомі. Попри усі регаліїї служителя Феміди добряче віддухопелили, забрали пакет з речами і мобільний. Те, що жертвами зловмисників стають саме стражі Закону в мантіях, нині не в новину. Ще не стихли пристрасті щодо справи про звіряче вбивство судді у Харкові. А останнє, що бачив у своєму житті київський суддя Сергій Зубков - лезо мисливського ножа та дуло пістолета.

На думку правознавців, випадки вкрай недоброзичливого ставлення українських громадян до вершителів Закону багато в чому провокує сама судова система. Мовляв, нині Феміда занадто віддалилася від народу.

- Несправедливо относятся к делу, не защищают того, кого надо защищать. А выгораживают того, кого им надо.

- Суддя нас, потерпілих, не допускає на судове засідання. Де таке видано? У других країнах такого немає.

Григорій Лопатин, правознавець:

- Був народний суддя, який обирався на певний строк мешканцями району, де він відбував правосуддя. На даний час система зовсім іншим шляхом побудована. Якщо людина перебрана безстроково, чи буде вона переживати, що його мають звільнити, людина чітко розуміє те, що його винесуть з кабінєта тільки вперед ногами.

Куті меду часто передають і самі достойники. Чого варта сумнозвісна історія легендарного судді Зварича, що легко наколядовував мільйони доларів. Минулого року інтернет просто-таки вибухнув через відео з Дніпропетровська. Служителька Феміди після отримання хабара чаклує над робочим столом. Мовляв, щоб плодилося…

Григорій Лопатин, правознавець:

- Судді не посилаються на закон, а посилаються на особисті зацікавленості, або якісь фінансові нагороди. Людина бачть, що суддя не тільки не застосовує закон, а й цинічно потурає цей закон. Саме тому це й призводить до каліцтва судей, до їх убивства.

Володимир, адвокат:

- Я особисто на своєму досвіді зустрічався з випадками, коли розглядаються ті чи інші справи людьми, які взагалі не розуміють, що вони роблять у цій сфері. Засідання вів новопризначений суддя, досить молодий. Судячи з його поведінки було зрозуміло, що на судовому засіданні він перший раз. Замість нього судове засідання вів секретар, який виступав суфлером - підказував, коли і що потрібно сказати.

Та попри часто упереджене, а іноді й відверто вороже ставлення окремих громадян до служителів Феміди, ця професія нині в Україні -  одна з найпрестижніших. Хоча потрапити до омріяного кабінету із медальоном та мантією випадковій людині неможливо.

Володимир, адвокат:

- Ця професія перетворилася у нас на династичну, це цілі династії. Якщо мій дід був суддею, батько мій теж суддя і я відповідно теж буду суддею. Хоча усім відомо, що відбір кандидатів на посаду суддів є досить суворим і судді проходять відповідні випробування, але можу вас завірити на 100 відсотків, що частина тих людей, які проходять такі випробування, вже на сто відсотків знають, що вони будуть призначені.

Упередженість і безкарність, телефонне право - ось характерні риси сучасного українського судочинства. Попри численні реформи і  нововведення, репутація Феміди не стає кращою. І чи стануть суди справедливими в найближчому майбутньому - це питання поки без відповіді.