Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 червня 2013, 23:15 Суспільство
Неповнолітній чернігівський маніяк напав на інспектора СІЗО
Неповнолітній чернігівський маніяк напав на інспектора СІЗО

Дібрав смаку. 15-річний Артем Пугач, якого підозрюють у вбивстві дитини, а три роки тому судили за смерть пенсіонера, знову взявся до давнього. У Чернігівському СІЗО психічно хворий хлопець намагався зарізати тамтешнього інспектора.

- При открытии двери он ударил меня в спину.

- А что произнес?

- Ничего.

- А вы что сделали?

- Ничего. Закрыл дверь и сказал старшему. Человек подал тревогу и прибежала резервная группа.

Цей пацієнт на лікарняному ліжку - співробітник Чернігівського СІЗО. Напередодні він водив на прогулянку трьох юних арештантів. Від одного дістав заточкою просто в нирку.

Олександр Доробалюк, керівник управління Державної пенітенціарної служби в Чернігівській області:

- Це звичайна ложка, яка видається усім засудженим, які потрапляють у слідчий ізолятор. Вона виготовляється у фабричний спосіб із легкосплавного металлу і вона була об бетонну підлогу заточена.

За іронією долі підліток, котрий покалічив інспектора - 15-річний Артем Пугач, чиє ім'я віднедавна на вустах мало не в усього Чернігова. Саме його підозрюють у вбивстві 4-річної дитини. А ще на карбі хлопця - занапащений пенсіонер.

Олександр Доробалюк, керівник управління Державної пенітенціарної служби в Чернігівській області:

- Ми вважаємо, що це була спроба втечі, тому що наміри виношувалися заволодіти саме спеціальними ключами і вийти за межі СІЗО.

Як сталося, що хлопчина, який ще й тижня не пробув за гратами, знову зважився на злочин - для правоохоронців поки загадка. А ось чернігівська громадськість схвильована не на жарт.

Валентина Тимошко, журналістка:

- Був у нас такий лопаточник. Він убив трьох і поранив четверту людину, потім був випадок, коли хлопець застрелив свого мучителя. Його теж визнали хворим і відправили, і це третій випадок за останні роки. Тут є питання до тих органів, які мають наглядати за такими людьми. Звісно, бувають ремісіїї. Їх виписують з лікарень і не думають, що так може бути. Але ж рецидиви ми бачимо.

Увесь клопіт через нинішні Закони - відповідають фахівці. Сьогодні в Україні згоди на психіатричне лікування можна спитати лише в самого хворого.

Тетяна Подольська, психолог:

- К примеру, маниакально-деперессивный психоз имеет две фазы: когда человек находится в депрессии, он понимает, что необходимо лечение. Он самостоятельно поступает на лечение. Оно сменяется фазой маниакальной, он становится возбудимый: все, мне здесь делать нечего, я ухожу. И с этим нечего поделать.

Змусити людину лікуватися можна лише після того, як вона скоїть злочин.

Григорій Лопатин, правознавець:

- Нажаль, зараз звузився круг суб'єктів, які мають право на звернення до суду для того, щоб людину помістили до психіатричної лікарні для обстеження та лікування. Зараз дійсно, поки людина не стоїть на обліку у районного психіатра або в профільному психіатричному диспансері, вона не може бути визнана такою, що підлягає лікуванню.

П'ятнадцятирічного Артема Пугача невдовзі знову мають обстежити психіатри. Якщо й цього разу хлопця визнають неосудним - примусово лікуватимуть. Та чи довго оздоровлюватимуть - не знає ніхто.