Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 червня 2013, 13:02 Суспільство
У Путивлі зрубали старі каштани заради кіосків
У Путивлі зрубали старі каштани заради кіосків

Кіоски замість каштанів. У Путивлі, на Сумщині, аби звільнити місце для яток, на центральному майдані спиляли двох 30-річних зелених красенів. Це варварство дозволила міська рада, чим збурила небачені для містечка протести городян.

Кілька хвилин знадобилося робітникам із бензопилами, щоби глухої ночі знищити окрасу центрального майдану Путивля. Таке зухвальство неабияк обурило містян. Громада вперше так масово повстала, щоб вимагати відставки міської влади.

Ірина Шамрай, мешканка м. Путивля:

- Это было просто последней каплей, больше всего взбудоражило то, что никто не прислушался к мнению людей. Потому что до этого и писала районная наша газета, неоднократно, и люди возмущались, и ходили к администрации, но реакции никакой не было. У нас скоро киосков этих и магазинов будет больше, чем жителив.

Мешканці певні, двома спиляними каштанами справа не обійдеться - і вже скоро вся площа ризикує перетворитися на суцільний базар.

Ірина Страшенко, мешканка м. Путивля:

- Если они сейчас поставят два этих киоска, то вот дальше, то дальше вот здесь сколько можно застраивать, и они тоже привели клумбы просто в бурьяны, они специально довели до этого состояния.

Ось такі скляні споруди для торгівлі квітами та млинцями незабаром постануть на місці спиляних каштанів. Підприємець Олександр запевняє - на все те отримав відповідні дозволи. 

Олександр Яресько, приватний підприємець:

- За них насчитана компенсація, которая заплачена в фонд города, в державний бюджет, стоимость етіх каштанов, и только после етого міський виконком дав дозвіл на зріз етіх каштанов.

Чутки про знищення каштанів пішли ще півроку тому. Мешканці одразу виказали невдоволення. Чому думку людей не врахували - питаємо в мерії. Там кивають на рішення міської ради, втім, путивльські депутати тільки розводять руками. Кажуть - їх обдурили.

Сергій Коробко, депутат Путивльської міської ради:

- На сессии горсовета я лично сам задавал вопрос: будут ли спилены каштаны для установки киоска, на что получил утвердительний ответ работника исполкома, что каштани спиливать никто не будет, киоски будут установлены там, где это не мешает каштанам.

Аж ось міське керівництво зізнається: поступилося деревами заради грошей.

Сергій Гуреєв, перший заступник путивльського міського голови:

- Установка этих двух павильонов приводит к тому, то предприниматели порядка 80 тыс грн. только они вкладывают в благоустройство города.

Тим часом деякі путивляни радять своїм чиновникам розпитати про благоустрій у не такій уже й далекій Полтаві. Там навіть прокладання тротуару на одному з проспектів не стало приводом зрубати красеня-клена. Люди в Путивлі теж налаштовані боронити насадження: на місці зрубаних каштанів посадили нові. І сподіваються, що прокуратура перевірить законність знищення здорових дерев у центрі міста.

Антон Маланюк, мешканець м. Путивля:

- Це болить через те, що каштани, як для мене воно, звичайно, от холодок зараз, приємно стояти. Але друге мене болить, шо ж це,  вибачте на слові, плевок усій громаді міста, усім небайдужим.