Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 червня 2013, 22:18 Суспільство
Столичні студенти протестують проти МАФів
Столичні студенти протестують проти МАФів

Студенти проти кіосків. Уже кілька місяців Київський університет імені Тараса Шевченка бореться з мафами, розташованими біля виходу зі станції підземки Виставкового центру. Ятки стоять просто під парканом біологічного факультету. Іноді - навіть на дорозі. Сьогодні проти пива й шаурми виступила молодь.

- Паркам - так, кіоскам - ні! Паркам - так, кіоскам - ні!

Так студенти вишу скандують проти торгівлі, що за їхніми спинами. Вже кілька місяців ятки - єдине, що видно від станції  метра Виставковий центр.

Олександр, студент:

- Я тут вихожу, прохожу, і у мене запитують: а як пройти на біологічний факультет? А він вот знаходиться, і вони навіть мішають побачити сам вхід.

Дарина, студентка:

- Мы хотим приходить в университет, чтобы спокойно, чтобы здесь не было кучи людей, кучи бабушек, кучи каких-то бомжей, которые тыкаются-мыкаются под ларьками.

Обурює торгівля неподалік університету і його керівництво.

Володимир Бугров, проректор КНУ імені Тараса Шевченка:

- В цих кіосках продаються спиртні напої, що суперечить чинному законодавству, що не можна біля навчальних закладів це робити, продаються цигарки, що теж суперечить законодавству.

Керівництво університету пише листи в усі інстанції. Намагається з'ясувати, хто й кому дозволив тут торгувати. Втім, жодної чіткої відповіді - самі відписи.

Володимир Бугров, проректор КНУ імені Тараса Шевченка:

- З різницею буквально в три дні спочатку заступник Голосіївської рда відповів, що вони не знають, хто там чим займається, через три дні нам прийшла відповідь, що виявляється, таки вони вже знають.

Голосіївська райдержадміністрація повідомила - землю біля метра державна архітектурно-будівельна інспекція дала під спорудження торговельних павільйонів, а кіоски - перша черга того будівництва. В управлінні ж КМДА з благоустрою дивуються цьому й заявляють - усі ятки незаконні, їх треба знести. Адже 2013-го в Києві заборонено встановлювати нові МАФи будь-де.

Владислав Шелоков, прес-секретар Департаменту міського благоустрою КМДА:

- У нас є база, там де є дані про всі елементи благоустрою, в тому числі малі архітектурні форми, і відповідно до даних цієї бази жодних дозвільних документів, жодних довідок на ці споруди, які за моєю спиною знаходяться, немає.

Втім, районні чиновники чомусь удають, що нічого не бачать. Змусити урядників помітити порушення могла б Голосіївська прокуратура Києва. Втім, там на офіційний запит "Свідка" повідомили:

- Прокуратурою Голосіївського району м. Києва безпосередньо не здійснюється контроль за дотриманням законодавства України у сфері благоустрою населених пунктів. Вказаними повноваженнями наділені відповідні органи, за роботою яких прокуратурою здійснюється нагляд.