Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2013, 23:56 Суспільство
Велика вода загрожує Україні
Велика вода загрожує Україні

Велика вода суне на Україну. Повені спричинять не рясні дощі, а потоки із залитих європейських теренів. Вітчизняні рятувальники уже створюють оперативні штаби в місцях імовірних підтоплень. Та синоптики - спокійні.

Південна Німеччина, Австрія, Швейцарія, Польща, Чехія, Угорщина - країни, що пережили найбільшу за останні десять років повінь. Велику воду спричинили рясні дощі. За кілька днів там випала двомісячна норма опадів, річки виступили з берегів.

Велика вода й далі котиться Європою - тепер Дунаєм. Нині повенева хвиля на території Угорщини й частково - Румунії. Незабаром дістанеться й України.

Микола Кульбіда, директор Укргідрометцентру:

- Максимальні рівні на українській ділянці Дунаю будуть проходити десь в середині 3-ї декади червня.

Під загрозою передусім Одещина.

Валерій Матковський, заступник голови Одеської облдержадміністрації:

- Мы должны быть готовы к тому, что может быть повторение 2002, 2010 гг, когда район Рени, Вилково были затоплены.

Ось кадри торішніх підтоплень, від яких ледь оговталися. Повторення лиха можливе, бо укріплювальні споруди в поганому стані. Їх не ремонтують - немає грошей. 

- Мы проговорили все, вплоть до отселения людей в школы, в детсады в случае необходимости, в пионерлагеря, которые там есть.

Утім, головний синоптик України заспокоює - катастрофи не буде, якщо потоки з Дунаю спустять у два водосховища ще до території нашої країни.

Микола Кульбіда, директор Укргідрометцентру:

- Звичайно, слід бути готовим до того, що це буде значне підвищення рівнів, що це буде високий паводок, це будуть певні проблеми в портах Рені, наванатження на дамби.

На Західній Україні також прогнозують опади, хоч і не такі катастрофічні.

Володимир Фригович, керівник Івано-Франківського обласного центру гідрометеорології:

- За короткий час - до 5-10 годин - може випасти багато опадів, це може бути і місячна, може й до місячної бути і більше.

Карпатські річки не вирують - відносно спокійні. Лише рівень Тиси поблизу Чопа піднявся майже на шістдесят сантиметрів. Та ситуація будь-якої миті може змінитися. В регіоні прогнозують дощі, місцями - великі. 

Антоніна Войтович, мешканка с. Литовежа:

- Під саму хату вода - що ще можна казати? Тріщать по швах хати - ось так пішло. Від чого, бо підтоплює і все!

А це вже крики відчаю з Волині. У них тут справжня Венеція. Вода залишилася після танення снігу, нині дощі додали. Зі стихією люди борються самотужки.

Володимир Дзюбенко, мешканець с. Литовежа:

- Трохи прокопали - але це не вирішення проблеми, є канали, зроблені ще за Союзу, і цю всю воду треба довести туди. До каналів.

Каналів по цілому краю немало. Та всі захаращені - мулом і заростями. Тільки нині місцеві чиновники купили багатофункціональну амфібію, щоби дати шлях воді.