Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 червня 2013, 01:07 Суспільство
Київські схили катастрофічно сповзають
Київські схили катастрофічно сповзають

Надзвичайна ситуація зі столичними схилами. Вони катастрофічно повзуть донизу. Найнебезпечніших ділянок вже 11. Загалом у Києві понад 120 критичних зон. Щоб кручі укріпити - потрібні мільйони. Та їх місто не має.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Два пальці - саме такий розмір щілини у стіні будинку по вулиці Кудрявській 43. І з кожним днем її розмір збільшується.

Ця величезна тріщина починалася з маленької павутинки ще кілька років тому. Щорічно розширювалася, а цієї весни руйнування пришвидшилося.

- Здесь у нас колодцы идут, их долгое время не очищают, естественно, что вода идет в разные стороны, вот уже появилась в этом году, зима ж была снежная, и вот уже трещины пошли.

Великі розколини не лише зовні, а й усередині будинку - у квартирах. Пані Оксана каже: їй з маленькою дитиною в такій оселі бути страшно. Утім, вибору немає.

Оксана, мешканка м. Києва:

- Опасно находися в таком доме, мы не можем сделать ремонт, ни продать квартиру, у нас маленький ребенок, все это усложняется.

Стіни у триповерхівці потріскалися не просто так. Стоїть будинок на горі Кудрявці, де часто стаються зсуви. Надто цьогоріч, коли грунт добряче намочили сніг і дощі. Так, два тижні тому на території сусіднього гаражного кооперативу обвалилася частина пагорба. Тоді тони землі привалили 13 боксів для машин. На цьому сповзання не припинилося.

Василь Городицикий, керівник будівельно-гаражного кооперативу:

- Земля динамічно, динамічно рухається вниз, і я не помітив тенденції зменшення зсуву. Якихось рішучих дій з боку міської влади ми не помічали.

Столичні чиновники про проблему з триповерхівкою знають. І розуміють, що пагорб, на якому стоїть будинок, треба укріплювати - будувати стіну. Утім, грошей на це не мають. 

- Нового будівництва ми не ведемо, фінансування немає.

Тим часом у столиці вже понад 120 зсувонебезпечних ділянок. Одинадцять місць, де оголосили надзвичайну ситуацію. Обвалитися там може будь-якої миті. Найкритичніша ситуація нині на Дніпрових схилах: це місця біля Аскольдової могили, Музею Води, мосту закоханих, арки Дружби народів. З деяких навіть треба відселяти людей.

Василь Боковий, головний гідрогеолог Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт:

- Це вулиця Кащенка 154, вулиця Ушакова 22,24,26, там люди попереджені, з ними районні ради проводять роботу з приводу переселення.

Внаслідок рясних дощів поповзла донизу й частина схилу вздовж Паркової алеї. Грубий шар багнюки, бур'яну та зламаного гілля зупинився акурат за кілька метрів від жвавої автотраси, неподалік Маріїнського палацу й нещодавно збудованого гелікоптерного майданчика.

Василь Боковий, головний гідрогеолог Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт:

- Паркова дорога - це фактичноє зсувна тераса, яка утворилась багато років назад, а весь схил прорізаний 30 зсувними цвирками давнього походження.

Нині чиновники вирішили - місто з ситуацією самотужки не впорається. Тож проблемі обвалів нададуть статус регіональної. І проситимуть фінансової допомоги у Кабміну.

Дмитро Новицький, директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації:

- Ми визначили орієнтовну вартість робіт, тих обєктів, які додатково до існуючих обєктів виникли в цьому році - це 150 мільйонів, ще 140 мільйонів потрібно для завершення робіт, тих, що є грошей, на жаль, дуже мало, на сьогоднішній день в програмі соціально-економічного розвитку десь 9 мільйонів.

Тож поки киянам, варто самим стежити, щоб земля під їхніми ногами не повзла. Адже наступного тижня синоптики прогнозують зливи, які знову можуть спричинити зсув.