Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2013, 10:47 Суспільство
Українські атракціони небезпечні для здоров'я
Українські атракціони небезпечні для здоров'я

Із настанням канікул травмувань дітей більшає в кілька разів. Окрім небезпечних ігор на подвір'ях, школярі окуповують парки розваг. Українські атракціони - то гра в лотерею. Цьогорічні перевірки показали - порушень на каруселях більше, ніж самих механізмів. А ось штрафи за недотримання правил експлуатації - мізерні.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Ось вони - українські атракціони - старі та іржаві. Купуючи квитка на таку карусель, ніколи не знаєш, чи не стане це катання останнім в житті.

Парк атракціонів "Нивки". Таку назву мають ці каруселі. Поїдений корозією метал, трухле дерево та порослі травою підходи до екстремальних розваг збуджують швидше страх, ніж бажання покрутитися.

- Посмотри на эту ситуацию, все ржавое, все в нерабочем, думаю, состоянии.

Цим атракціонам вже майже тридцять років. Попри те вони працюють - вихідними. А залізти на них будь-коли ніхто й нічого не завадить.

Євген, мешканець м. Києва:

- Класні враження, нема чого робити, перерив, і нам його немає куди потратити час.

- А книжки читати?

- Та хто зараз їх читає.

А цей надувний атракціон - в Академмістечку. Його власники запевняють: мають всі дозвільны документи. Без вагань демонструють папери.

Віталій Веремеєнко, власник атракціону:

- Министерством здравоохранени видан документ, и єсть документ, которий видан, вот експертиза, которі видали нам держбезпека.

Щоправда, датовані ці дозволи 2006 роком. Експерти кажуть: атракціони підвищеної небезпеки треба перевіряти раз на три місяці. Натомість у законі написано інше:

Степан Дунас, заступник голови Держгірпромнагляду:

- Не частіше раз на шість років такі обєкти, до того ж ви знаєте, що за законом суб'єкти господарювання зі спрощеною системою податкування взагалі не підлають перевіркам, тому ми свідомо ініціювали звернення до кабміну,аби нам надали дозвіл щодо позачергового обстеження атракціонів.

Цьогоріч експерти перевірили понад 1200 атракціонів. Порушень виявили більше - 1400. 275 небезпечних каруселей закрили. Деякі власники парків розваг взагалі не дбають про дозволи. Так, новий екстремальний комплекс Тролей, що його нещодавно відкрили у столиці біля арки Дружби народів, місяць працював без акта допуску. За це власників притягли до відповідальності й оштрафували...  на 510 гривень.

Степан Дунас, заступник голови Держгірпромнагляду:

- В певних галузях цей штраф може сягати 1700 гривень, а от саме що стосується атракціонів, перша особа, що притягнута до відповідальності, це у розмірі 510 гривень, зараз Держгірпромняглад опрацював зміни до законодавства, там вже буде передбачатись відповідальність юридичних осіб від 2 тисяч неоподаткованих мінімумів і вище.

Тим часом в Україні за останні вісім років загинуло семеро і травмовано тридцять двоє людей. Тож, якщо ви купили квитка на гірку - не поспішайте його викидати. Адже в разі нещасного випадку він може стати вашим  доказом у суді.