Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 червня 2013, 12:05 Суспільство
Дорослі, бережіть дітей на дорогах!
Дорослі, бережіть дітей на дорогах!

Обережно - діти на дорозі. В Україні розпочалися канікули. Водночас країну сколихнули резонансні ДТП, в яких постраждала малеча. Напередодні Дня захисту дітей кореспонденти Свідка з'ясовували - хто боронитиме неповнолітніх на шляхах.

В Івано-Франківську серед білого дня оцей білий позашляховик ледь не вбив двох жінок із візочками. Машина просто злетіла з проїжджої частини на тротуар, бо водієві закортіло припаркуватися біля крамниці. Свідки кажуть - він був такий п'яний, що на ногах не стояв. Усім погрожував пістолетом. Бешкетника таки вгамували. Утім, правоохоронці інцидент коментувати не бажають. Натепер навіть не відомо - чи відповість чоловік за порушення.

А отак бачать світ автомобілів, доріг і світлофорів маленькі діти. Різнобарвні шляхи, доброзичливі водії. Усі слухняно вивчають і повторюють правила дорожнього руху.

- У місті потрібно, щоб була швидкість 60 км на годину і не більше.

- Води можна попити, але аклкоголь непотрібно вживати перед тим, як їхати на автомобілі.

- Подивитись направо, потім налєво, еслі немає машин, то можна переходити.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Та навіть досконале знання ПДР дітьми не гарантує їм життя - такі нині українські реалії, малечу калічать або й вбивають дорослі, які приписи поведінки на дорозі забули.

Ось яскравий приклад амнезії кермувальників. Дівчинка стоїть перед переходом. Не йде, поки не впевниться, що безпечно. Одна автівка зупиняється, і дитина рушає. Утім, вже на сусідній смузі її збиває вантажівка. Сталося це два роки тому, на Хмельниччині.

Володимир Горлюк, завідувач відділу Шепетівської центральної районної лікарні:

- Масивний розрив селезінки, профузна кровотеча, забій лівої нирки, хвоста підшлункової залози.

Дівчинку попри тяжкі травми врятували. А ось свіжа і ще зухваліша історія в Києві:

Ольга, свідок:

- Его когда вытащили с машины, он был в таком каком-то алкогольном опьянении или в наркотическом. Такой какой-то неадекватный.

Цей неадекватний, зі слів свідків, водій збив чотирирічного хлопчика. Просто на тротуарі. Нині за життя дитини борються медики. Тож поки малята вчать правила і старано розповідають їх в об'єктиви камер, дорослі за кермами воліють їх якнайшвидше забути. Усі звикли - суворо порушників не карають. У ДАІ ж лише розводять руками.

Олександр Зубенко, керівник відділу Департаменту ДАІ України:

- Эта проблема не остается в стороне, мы максимально работаем над профилактикой таких нарушений.

За 3 останні дні тільки у столиці затримали півтори сотні нетверезих водіїв. Утім, у прес-службі Депертаменту ДАІ кажуть - це небагато, й кількість зменшується. Так само, як і статистика травмування дітей на дорозі. 

- Мы имеем позитивную динамику снижения как количества ДТП, так и количества травмированых и погибших в них детей.

Тож чому щодня в Україні на дорогах гинуть діти? Й чи ефективна профілактика ДАІвців? На ці запитання відповідей немає. Вочевидь, малечі треба пильнувати самій - на дорослих сподіватися годі.