Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2013, 00:07 Суспільство
Власники незаконних дач у Києві загородили Дніпро колючим дротом
Власники незаконних дач у Києві загородили Дніпро колючим дротом

На берегах Дніпра, на столичних Осокорках, протягли колючий дріт. Так власники елітних котеджів борються з рибалками, що роками тут відпочивали. Попри те, що прибережна смуга є зоною загального користування. Обмежувати доступ до неї забороняє закон.

Киянин Валерій рибалить на Осокорках вже не один рік. Нині на свої улюблені місця поглядає лише звіддаля. Раніше навіть попри паркани мисливці за лускатою знаходили шпаринки і пробиралися до води. Тепер туди не підступитися навіть на човні, колючим дротом огородили берег.

Валерій Іванович, рибалка:

- Очень много рыбаков, любителей на удочку ловить, вот на этом повороте, там и глубина есть, и рыба подходила, а вот этой, я приехал весной сюда, и вот на удивление увидел. Раньше можно было приехать и там прямо на Днепре стать.

Усе загородили, бо на тій ділянці будують елітні дачі.

Валерій Іванович, рибалка:

- Там не одна, так как комплекс, одна, вторая, за поворотом еще есть. И все как положено, с охраной серьезной. Бегают собаки, там территория ограждена, сигнализация, охрана ходит, бесполезно даже с кем-то разговаривать.

Саме власник одного з котеджів і протяг колючий дріт. Його самодіяльність вже зацікавила Дніпровську екологічну прокуратуру. Кажуть - ані огорожі, ані будинку на тому місці бути не повинно.

Олександр Васюк, київський міжрайонний екологічний прокурор:

- Ця земельна ділянка площею в 1 гектар ще в 2009-му році передана в оренду приватній особі для сінокосіння. Ще раз повторюсь - будь-яка забудова, будь-яка господарська діяльність на цій ділянці заборонена. Наслідки цього сінокосіння ви сьогодні бачите, нами сьогодні підготовлено позов до цього громадянина про розірвання договору оренди і звільнення самовільно зайнятої ділянки і приведення її у попередній стан.

У прокуратурі нагадують: за законом будувати у 100-метровій зоні Дніпра не можна.

Олександр Васюк, київський міжрайонний екологічний прокурор:

- Будь-яке будівництво, передача в приватну власність землі в прибережно-захисній смузі, а така для річки Дніпро є 100-метровою - заборонено.

Втім, усі заборони діють лише на папері. Свідченням тому - численні приватні пляжі, з яхтами та охороною, розташовані на самому березі Дніпра. Дати раду їхнім власникам неможливо.

Валерій Іванович, рибалка:

- Безобразие, возмущает, но пока, к сожалению, сделать ничего не можем. Повозмущаться, покричать.

Справжню боротьбу з незаконною забудовою в узбережній зоні нещодавно продемонстрували в Москві. Триповерховий котедж, зведений лише за 10 метрів від води з причалом для яхт, показово знесли. Незаконною споруду визнали ще 6 років тому. Втім, власники елітного житла були переконані, що їх не зачеплять. Утім, навіть заможні і впливові люди, як показує практика, можуть помилятися.