Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2013, 21:43 Суспільство
Журналісти вимагають розслідування нападу на своїх під час мітингу
Журналісти вимагають розслідування нападу на своїх під час мітингу

Розбурхується скандал навколо побиття журналістів на мітингу, що відбувся 18 травня в Києві. Телевізійницю та фотографа, які знімали сутички, повалили на землю й відлупцювали молодики спортивної статури. Усе це коїлося просто під стінами Головного управління МВС Києва, перед очима в десятків правоохоронців. Втім, вони лише мовчки спостерігали.

Цей натовп журналістів вимагає зустрічі з міністром внутрішніх справ. Численних представників ЗМІ обурив інцидент, що стався з їхніми колегами 18 травня під час мітингу на Михайлівському майдані в Києві. На журналістів напав гурт молодиків, які називалися антифашистами. Саме сутички за їхньої участі перетворили мирну акцію на бійню. Згодом агресивні парубки учинили штовханину з правоохоронцями, втім жодного удару кийком не дістали. Чому жодного з агресивних спортсменів не затримали - незрозуміло. Беркутівцям дають наказ відступити.

Усе це знімали журналістка 5 каналу Ольга Сніцарчук та фотограф Влад Содель. Втім, молодикам увага журналістів не сподобалася. Нападники почали обливати представників ЗМІ водою й погрожувати. І це був лише початок.

Ольга Сніцарчук, постраждала журналістка:

- Коли молодчик почав чіплятись за фотоапарат і робити якісь такі рухи в бік Влада, Влад почав кричати: міліція, міліція! На Владові був бейдж "Преса", на мені цього бейджа не було через те, що ми вже йшли додому. Нас облили з пляшок водою і повалили, запльованих, облитих, на землю, і там власне почалися наноситись удари. Перед тим один із молодиків вдарив мені по руці і вибив у мене з рук мобільний телефон.

Усе це коїлося перед очима в числених правоохоронців, втім втрутилися вони лише тоді, коли весь натовп спортсменів оточив журналістів і притис їх до стіни.

Влад Содель, постраждалий фотограф:

- Вже тоді підбігло три бійці "Беркуту", певно, якщо б не вони, вони витягли головного нападаючого. Якби не вони, нас би розчавили як двох комариків на цій стінці.

Усі рухи молодика, що напав, зафіксовані на знімках. Втім, ані його, ані інших забіяк правоохоронці чомусь не затримали. Лише згодом розпочали кримінальне провадження за статтею "бешкет та перешкоджання діяльності журналіста". Завдяки соцмережам особи найагресивніших нападників швидко ідентифікували самі представники ЗМІ. Ось цей 21-річний молодик - мешканець Білої Церкви, вихованець місцевого клубу єдиноборств. Втім, знайти його вдома правоохоронці поки не можуть. 

Олег Татаров, заступник керівника головного слідчого управління МВС України:

- Встановлено особу, яка може бути присутня до вчинення кримінального правопорушення, причетна, вибачаюсь, здійснено виїзд до місця проживання її, допитано ряд свідків, зокрема родичів, сусідів, які дали певну інформацію, сьогодні особа фізично не встановлена.

Чому молодика не затримали одразу на місці нападу, правоохоронці пояснити не можуть. Бездіяльності міліціянтів, що лише спостерігали за нападом на журналістів, в МВС обіцяють дати оцінку.

Олег Татаров, заступник керівника головного слідчого управління МВС України:

- За даним фактом проводиться службове розслідування УМВС в м.Києві, в ході службового розслідування буде надана оцінка всім, хто приймав участь в охороні громадського порядку.