Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2013, 22:26 Суспільство
МНС, пожежні дружини та лісники готові захищати ліси від наслідків відпочинку
МНС, пожежні дружини та лісники готові захищати ліси від наслідків відпочинку

Кому відпочивати, а кому - працювати. На травневі свята рятувальники Києва та прилеглих районів в рази посилять пильнування лісосмуг і галявин поблизу водоймищ. Щоб запобігти виникненню пожеж і стихійних сміттєзвалищ.  

Травнева міґрація почалася! На свята міста спорожніють. Натомість велелюдно, завізно й весело буде серед дерев і на пляжах. Фахівці кажуть: саме цими днями - пік лісових пожеж. Хоча самі туристи всі як один впевнені - вони розгулятися полум'ю не дадуть.

Дмитро, мешканець м. Києва:

- Якщо вогнище розпалюєм - викопать яму, розпалить, а після того прикопать уголь.

Надія, мешканка м. Боярки:

- Ми понімаємо, розуміємо, що щось останеться - може бути пожар в один момент.

Проте розуміють, як показує практика, не всі. Саме тому до ліквідації можливих займань готуються не лише професійні рятувальники, а й пожежні дружини в лісництвах.

- Бачте, вже й готовий. Пройшло скільки хвилин?

- Дві. Ну і нормально.

А ось для професіонала 2 хвилини - це забагато.

Валерій Борис, заступник керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- У нас норматив від 30 до 50 секунд виїзд, збору та виїзду по тривозі. Но це гражданські особи, цивільні, і до них другі нормативи зовсім.

Щоб захистити дерева й кущі від вогню, в лісництвах отакі електронні помічники. Ця відеокамера на вишці і вдень і вночі пильнує зеленої зони площею 6 тисяч гектарів.

Роман Сова, керівник відділу Боярської дослідної станції:

- Оперативність виявлення і оперативність в частині локалізації і подальшої ліквідації лісової пожежі ну стала в рази, в рази більша.

Та клопіт лісівників цими днями не лише вогонь. Величезні купи сміття, які залишають по собі відпочивальники, перетворюють довкілля на отруйне звалище.

Роман Сова, керівник відділу Боярської дослідної станції:

- Є такі люди, що конешно приїжджають людьми, а від'їжджають свиньми. Ну нічого. Ми з ними бесіду ведемо, після них прибираємо.

Рятувальники запевнили: травневі свята минуть без неочікуваних ситуацій.

Володимир Муха, керівник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Обстановка під контролем, підрозділи ДСНС готові до вирішення всіх проблем, які можуть виникнути напротязі цього періоду. Техніка  боєздатна, запаси паливно-мастильних матеріалів в наявності, люди проінструктовані.