Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 квітня 2013, 00:11 Суспільство
Депутати закликають акцизи від пива спрямувати на будівництво Охматдиту
Депутати закликають акцизи від пива спрямувати на будівництво Охматдиту

На зведення нового корпусу лікарні Охматдит не вистачає грошей. Сучасне лікувально-діагностичне приміщення почали будувати у вересні 2011-го, планували закінчити до осені 2014-го. У терміни навряд чи вкладуться, бо ж обіцяного державного фінансування майже немає. Тож депутати разом з опікунською радою лікарні вигадали спосіб, як роздобути гроші - збільшити акциз на пиво. Так, кажуть - і хворим малюкам допоможуть, і підлітків від алкоголізму врятують.

Тут лікуватимуть дітей з онко-гематологічними захворюваннями і пересаджуватимуть кістковий мозок від нерідних донорів. Щороку таких операцій потребують сотні українських малюків. Та поки доводиться їздити за кордон за шалені гроші.

Валерій Дубіль, заступник голови опікунської ради Охматдиту:

- На даний час у нас півтори - дві тисячі дітей кожного року, які потребують на пересадку кісткового мозку, це десь 200-300 дітей, тільки 30-40 відправляється за кордон, тому що коштує операція від 150 тис євро. Тому решта дітей гине.

Новий корпус Охматдиту коштує 1 мільярд 800 мільйонів гривень. Та суми, які нині дає держава на будівництво - недостатні.

Андрій Пишний, народний депутат України:

- На будівництво національної спеціалізованої лікарні Охматдит потрібно 1 мільярд 800 гривень, натомість на будівництво Олімпійського держава виділила чотири мільярда гривень.

Валерій Дубіль, заступник голови опікунської ради Охматдиту:

- Але ж профінансовано всього 225 мільйонів в тому році і в цьому році держава виділила тільки 95 мільйонів коштів.

Тож члени опікунської ради Охматдиту та депутати вигадали альтернативний спосіб знайти гроші на спорудження нового корпусу: народні обранці зареєстрували законопроект, у якому запропонували підвищити акцизний податок на пиво з вісімдесяти семи копійок до двох гривень 50-ти копійок. Для втілення цієї мети навіть міжфракційну групу створили. Нагромадженими на пивному поборі грішми обіцяють розв'язувати проблеми охорони здоров'я.

Тетяна Бахтеєва, голова комітету ВРУ з питань охорони здоров'я:

- В стостав этой группы вошло 105 народных депутатов. Мы повышаем акциз на пиво, самой большой возможностью для того, чтобы дети употребляли пиво, является, что мы, Украина, занимаем второе место по самой низкой цене одной бутылки пива, которая составляет 5 гривен, в то время как в Беларуси около 10, во Франции около 60 гривен.

Андрій Шипко, народний депутат України:

- Вот банка сока морковного, которая стоит 11 гривен, и литр пива, который стоит семь гривен, скажите мне, что выберут наши подростки?

Депутати кажуть: цим законом втілять одразу дві шляхетні мети. Допоможуть онкохворим дітям та зменшать пивний алкоголізм серед підлітків.

Тетяна Бахтеєва, голова комітету ВРУ з питань охорони здоров'я:

- Украина занимает 5 место в мире по количеству спиртного на душу населения, что составляет 16 литров чистого этанола на душу населения. 800 тысяч украинцев состоит на учете по поводу диагноза - алкоголизм, ученые, и социологи, и ислледователи говорят, что эта цифра недостоверна. В Украине это количество составляет от полутора до двух миллионов человек. Дети в возрасте до 13 лет 50 процентов употребляют пиво.