Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2013, 22:52 Суспільство
Кияни оголосили війну римо-католицькому храму
Кияни оголосили війну римо-католицькому храму

Будівельний конфлікт розгорнувся на столичній Оболоні: місцеві мешканці проти зведення римо-католицького храму. Напередодні розлючені містяни знесли паркана навколо будівельного майданчику. Вони захищають невеличку зелену зону для свого відпочинку. Спантеличені й церковники, адже мають усі документи на зведення.

Паркан і техніка з'явилися тут ще на початку тижня. Мало стартувати будівництво римо-католицького храму.

А це кадри мітинґу проти цієї забудови. Тут з півтори сотні людей. Вони власноруч повалили огороджувального паркана. Оболонці налаштовані войовничо, бо не хочуть втрачати зелену зону біля своїх будинків. 

- В 11-м году я лично сюда привез 2 прицепа саженцев, сам накопал, привез, посадили.

Валентина Іванова, мешканка м. Києва:

- Вони сказали, що у нас буде 4 чи 6-етажна колокольня буде стояти, їхня церква, де вони будть прйимати своїх прихожан, кормити, спать улажувать, наркоманів приймати, бомжів.

Храм намагаються звести вже вдруге. Перша спроба, 2011-го, зазнала невдачі. Теж через спротив мешканців. Утім, оболонці навіть до пуття не знають - церкву якої конфесії тут будують.

Андрій Прохоренко, мешканець м. Києва:

- Кто такой Франциск Азисский, здесь никто не знает, приверженцев этой секты у нас здесь нет, зачем нам здесь чужие люди, которые будут непонятно откуда приезжать?

Нині конфлікт вийшов за межі дебатів. Подейкують, під час мітинґу стріляли з пневматичної зброї. Влучили у двох черниць.

Ігор Михалко, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- За цим фактом порушили кп за ст 296 "хуліганство", наразі розпочато слідство.

- Ми являємося римо-католицькою церквою, яка офіційно зареєстрована в Україні, але церква, вона складається з орденів, наш - францисканський орден.

Францисканці теж спантеличені. Запевняють - притулку й дзвіниці, що вони так турбують місцевих мешканців, не буде. Принаймні найближчим часом.

Отець Патрик, прес-секретар францисканців:

- Колоколи - це теж дуже далека перспектива, в нас колоколи дуже дорго коштують, ми просто ще не маємо таких далекосяжних цілей, нам зараз головне, щоб мати принаймні стіни.

Кажуть, залюбки збудують в іншому місці. Але місто надало їм це. Й саме на ці сотки мають усю дозвільну документацію.

Ігор Мазепа, заступник директора генпідрядної компанії:

- Эта площадка выделена заказчику в 2004-м году, в 2009-м году отвод подтвержден, документация прошла все согласования, выданы все разрешения на строительные работы.

Нині погоджують перенесення теплотраси з лінії будівництва. Потім закладатимуть фундамент. На місці будівництва поновили огорожу. Утім, місцеві мешканці запевняють - території без бою не віддадуть.