Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 квітня 2013, 23:32 Суспільство
Українського хореографа в Туреччині звинуватили у торгівлі "живим товаром"
Українського хореографа в Туреччині звинуватили у торгівлі "живим товаром"

У Туреччині затримали хореографа, громадянина України, якому закидають продаж у рабство шести десятків наших співвітчизниць. Він вже місяць за ґратами, а від поліції Анкари жодних пояснень. Чи справді турецьким правоохоронцям вдалося перекрити міжнародний канал торгівлі людьми, чи артист став жертвою провокації?

Викрили банду торгівців людьми. З отакими заголовками нещодавно були деякі турецькі газети. Затримали такого собі Ігоря Каневського - керівника харківської школи хореографії. Мовляв, він готував на місячних курсах дівчат-моделей, а потім продавав у рабство. Правив за тіла небагато - по тисячу-дві доларів. Купував повій турок, власник нічного клубу, Касим Йилдирим. На нього теж начепили кайданки. Закінчили цю блискучу операцію поліціянти визволенням і депортацією 60-ох нічних метеликів. 

- Насильно не заставлял ехать на эту работу.

Олена працювала з Ігорем Каневським. Він допомагав їй потрапити в Туреччину. Жодної проституції - запевняє дівчина. Вона - учасниця хореографічного колективу, що його й організував викладач. Здебільшого, для роботи за кордоном.

На доказ своїх слів дівчина показує найголовніше - документ на працевлаштування в Туреччині. 

- Есть доказательсвтва и документы, что мы легально и официально работаем, по специальности.

Тієї ночі, коли турецька поліція всіх затримувала, вона танцювала у клубі. 

- Нас согнали всех в один угол, посадили за два стола, сказали никому никуда не уходить.

Їх змусили говорити як свідків і підписати папери, змісту яких дівчата не знають - документ був турецькою. Олена каже - поліціянти хотіли почути зізнання про будні повій.

Олена Полозун, танцівниця:

- Они говорят - вот у вас на коленях синяки, мы им объясняем, что у нас репетиции проходят, сцена стеклянная, и там есть рифленые квадраты.

Усіх дівчат відпустили. Нікого не депортовували. Декотрі працюють. А хтось, як вона, повернулися в Україну, щоб тут із рідними забути пережитий стрес. На кілька днів на батьківщину приїхала й дружина затриманого - Юлія. Жінка повідомляє причину, з якої, ймовірно, поліціянти влаштували облаву.

Юлія Каневська, дружина затриманого:

- Была такая девочка, есть ее паспортные данные, крымская. Был у нее конфликт с хозяином клуба - вроде бы как она написала заявление в полицию, вроде бы на основании этого заявления и их взяли, к нашему коллективу она не имеет отношения.

Жінка припускає - її чоловіка затримали помилково. Мовляв, він пішак у місцевих розбірках. Керівники нічного клубу, де танцювали українські дівчата, теж за ґратами.

- Сидит хозяин, сын хозяина, скорее всего это конкуренция.

Утім, звинувачення хореографові вже сформульовані.

Євген Перебийніс, в.о. директора департаменту Міністерства закордонних справ України:

- Заарештований за звинуваченням в причетності до діяльності, пов'язаною з торгівлею людьми. Справа цього громадянина передана до прокуратури міста Анкара.

Нині його справою опікується посольство України в Туреччині.

Костянтин Генчев, перший секретар Посольства України в Туреччині, телефоном:

- Звинувачення є, але жодних офіційних коментарів від поліції, наскільки я знаю - не було. Ми написали запит, щоб оскаржити певні дії, неправомірні дії правоохоронних органів процесуального характеру - порядку допиту свідків.

Відомо про затриманого й українським правоохоронцям. Інтерв'ю на камеру знімальній групі "Свідка" вони не дали, натомість надіслали письмову відповідь. Зазначили, що трафік "живого товару" в Турецьку Республіку існує. Виявили міліціянти чотири такі факти. Й навіть повернули звідти шістьох співвітчизниць. Утім, чи стосуються ці випадки Ігора Каневського - в листі не поточнили.