Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2013, 22:37 Суспільство
Депутати бажають полювати у заповідниках
Депутати бажають полювати у заповідниках

Заповідники під загрозою. У Верховній Раді депутати вже вп'яте намагаються пролобіювати законопроект, який дозволяє полювання у природоохоронних зонах. Чотири попередні спроби народних обранців були невдалі. І ось парламентарі намагаються легалізувати злочинні лови знову.

Цю рись вбили в заповіднику. Чотирьох порушників заскочили на гарячому, вони саме білували дворічну самицю. Тварина - червонокнижна, тож полювання на неї заборонене, а тим паче в такій зоні. Шкуру зі звіра здирали не просто так, з неї зазвичай виготовляють опудало, яке на чорному ринку коштує кілька тисяч доларів. Рись вбили браконьєри, і їх за це покарають. Тим часом депутати хочуть зробити лови в заповідниках леґальними. Таких спроб було вже чотири. Вп'яте законопроект зареєстрував кілька тижнів тому парламентар Віталій Барвіненко.

Володимир Борейко, еколог:

- Нам удалось отбить законопроект Украины "щодо внесення змін про мисливський та екологічний туризм". Это было 6 марта, господин Барвиненко его снял и вот 12 марта он подает новый законопроект, где практически все то же самое, за исключением, что охотничий туризм он уже называет просто охотой. 

Екологи обурені. Кажуть, на вісімдесяти відсотках території країни мисливські угіддя. А національні парки й біосферні заповідники охоплюють менше двох. І лише в них оберігають червонокнижних тварин.

Василь Бурмас, головний мисливствознавець Львівської області:

- Зубр в нас є кавказькій, є біловезький, є в нас ведмеді, віднесені до червоної книги, є в нас рись, є в нас дикий кіт.

Чому депутати так хочуть відкрити заповідники для полювання, екологи розуміють, бо ж у лісах майже не лишилося тварин. Щорічно в Україні мисливці вбивають три з половиною мільйони особин. За останні п'ятнадцять років зубрів поменшало на 74 відсотки, лосів на 69, ведмедів на 50. Захисники природи порахували, що у країні на одного оленя припадає 29 ловчих, а на лося 108.

Володимир Борейко, еколог:

- Во всех восьмидесяти процентах из-за охотничьего беспредела дичи уже не осталось. Поэтому у наших народных депутатов есть два пути, как удовлетворить свою охотничью прихоть: или заплатить хорошие деньги и уехать куда-нибудь в Африку пострелять слонов, или провести законопроект и открыть этот один процент заповедников.

Цих зубрів виростили в національному природному парку "Сколівські бескиди" на Львівщині. Тут майже вдалося поновити популяцію. Тож лісники не розуміють, чому хтось має вбивати тварин, яких вони роками старанно оберігали.

Василь Бурмас, головний мисливствознавець Львівської області:

- Вони стріляють все, що попаде. Якщо ми зубра вирощуєм, оберігаєм, щоб діти, залишити його щоб потомкам, то для них це є гора м'яса. 

Нині за полювання в заповідниках передбачено не лише штраф, а й кримінальну відповідальність, та це браконьєрів не зупиняє.

Володимир Павленко, юрист:

- За полювання в заповідниках передбачена кримінальна відповідальність, в першу чергу це конфіскація знарядь, якими здійснюються полювання, також конфіскація тварин, також це штраф і позбавлення волі. Якщо мисливець був один, це штраф до 3 з половиною тисяч гривень, а якщо мисливців було двоє або більше, це вже група. Якщо мисливство здійснювалося на машинах, то за це штраф від 3,5 до 7 тисяч гривень, або навіть покарання до пяти років. 

Екологи вже написали листа з протестом до парламентарів. Зазначають, що перетворити заповідники на мисливські угіддя не дозволять. Проти такої ініціативи народних обранців й пересічні громадяни. 

- Вони вже й так все захватили - скільки можна?

- Вони мало людей перестріляли без заповідників, так ще хочуть і заповідники добавить. До звірей там і людей добавлять.

- Якщо зайде в заповідник, дайте мені рушницю. Я його як тварюку і прибью там.