Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 березня 2013, 11:57 Суспільство
Чи знімуть в Україні недоторканність?
Чи знімуть в Україні недоторканність?

Дотик до недоторканності. В парламенті вкотре обговорюють питання позбавлення імунітету президента, депутатів і суддів. Відповідний законопроект розглянуть уже за місяць.

Такий привілей, як парламентська недоторканність, уперше з'явився в європейських країнах у часи феодалізму. Зокрема - в Англії. Тоді між зібранням законодавців і монархічною владою були жорсткі стосунки, тож представників станів треба було боронити.

Тарас Березовець, політтехнолог:

- На сьогоднішній день слід вважати все таки, що недоторканність депутатів існує в кожній європейській країні. Інша річ, що межі цієї недоторканності можуть відрізнятись, скажімо, якщо в Україні існує повний імунітет, ну фізично кажучи, якщо депутат вчинить злочин і його будуть бачити сотні свідків, то міліція не має права його заарештовувати. Нормальна форма імунітету, яка існує в Європі, стосується лише певних справ. Ніхто не може заборонити кримінальну справу проти депутата, ніхто не може заборонити поліції вдатися до арешту депутата в випадку, якщо їм вчинено резонансний злочин.

У сучасній Україні недоторканними є Президент, депутати Верховної Ради та судді. Зі слів юристів, обрані мають дуже вагомі привілеї.

Іван Боднарук, юрист:

- Таким представникам влади дає повну безпеку щодо доступу до їхньої інформації, до їхнього майна, в тому числі до приміщень, на яких є вивіска, що це приміщення належить депутату Верховної ради. Якщо відкрите кримінальне провадження, то відносно певного депутата слідчі дії здійснювати не можна. 

Валерій Кур - один із засновників Управління боротьби з організованою злочинністю. Екс-правоохоронець розповідає, що недоторканність по-українському - то не захист від переслідування, а, радше, ліцензія на безкарну діяльність.

Валерій Кур, екс-керівник ГУБОЗ МВС України:

- Мы всю жизнь как правоохранители страдали, когда нам нельзя было достать преступника, который прикрылся депутатским мандатом. Погиб мой товарищ, мой коллега генерал Опанасенко, скажем так, на посту. Группу заказчиков на отстрелы нашел среди депутатов. Под крышей мандатства конкурентов уничтожали физическим устранением, то есть заказ на киллерство. Можете представить, сколько на его долю пришлось испытаний, лично мне он жаловался и говорил - ты знаешь, сколько звонков, сколько давления. 

У Верховній Раді тему скасування недоторканності обговорюють уже давно, та поки - марно. Ще в 2008 році Віктор Янукович і Олександр Лавринович зареєстрували законопроект, у якому пропонували позбавити депутатів цього привілею. Інший такий документ в 2012 році подали депутати Томенко, Сас і Міщенко.

Сергій Сас, народний депутат України:

- Ми виходимо з того, щоби взагалі було виключено із тексту конституції таке поняття, як недоторканність певних посадових осіб, зокрема: народних депутатів, президента України і суддів, загальної юрисдикції і вищого суду.

Законопроект підтримали представники всіх фракцій і надіслали на експертизу до Конституційного суду.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Позбавити недоторканості депутатів цілком можливо, зазначили представники Феміди. А от суддів та Президента чіпати не можна, адже ці поправки суперечать Конституції України.  

Чи наважаться, врешті, народні обранці прирівняти себе до своїх виборців? Відповідь дізнаємося 18 квітня - на цей день заплановано розгляд доопрацьованого законопроекту. 

- Треба позбавляти, я считаю, что пусть будут, как все люди. 
- Депутати і президенти також повинні нести кримінальну відповідальність.
- В парламенте больше бизнесменов и миллионеров, я считаю, что они должны быть, как все остальные - доторканые. 
- А воровать же тогда нельзя будет.