Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2013, 12:42 Суспільство
На Одещині 3 тисячи тонн токсичного палива забруднюють екологію
На Одещині 3 тисячи тонн токсичного палива забруднюють екологію

Отруйна бомба уповільненої дії, з Одещини не можуть вивезти три тисячі тон токсичного ракетного палива. Так званий "меланж" ще з радянських часів зберігають на військовій базі за два з половиною кілометри від райцентру Любашівки. Ще два роки тому окислювач мали доправити на утилізацію до Росії. Проте зволікали, а тим часом полотно до місця схову частково згнило, частково його розтягли. Все це бачили наші одеські кореспонденти.

Огорожа під напругою, знак "Прохід заборонено" й самотній вартовий у касці зі штиковою гвинтівкою. І ще - 60 контейнерів зі смертельно небезпечною речовиною. Такий тепер склад військової частини неподалік Любашівки на Одещині. Що воно - "меланж" - місцеві мешканці не знають. Утім добре розуміють: сусідство із залишками ракетного палива - загрозливе.

Ольга, мешканка селища Любашівки:

- Бывает, как тучка белое такое как облачко идет и постоянно болит голова, давление. Бывает такое, что дождь прошел, а у нас листья стоят желтые!

Анжела, мешканка селища Любашівка:

- Горечь в роті відчувається. В жару ми тут як мухи дохнемо. Ми приходимо до дому: таке враження, що нас хтось дихлофосом покропив. Приходимо до дому - а робити не можемо. Дуже часто на рак хворіють. Молоді люди - вже ракові хворі, і давленіє. И ми не розуміємо звідки воно все береться, але ми здогадуємося. Що це дає про себе знати.

Кажуть про небезпеку й екологи.

Юрій Геращенко, президент Екологічного центру сталого розвитку України:

- У нас в Сарате более 20 лет назад была утечка и погибло несколько солдат, начали болеть жители соседних сел. Потом заставили много тон земли вывезти и утилизировать. Потому что то, что попало в почву было очень опасным.

В якому стані нині цистерни з ракетним паливом під Любашівкою - не знає ніхто.

Юрій Геращенко, президент Екологічного центру сталого розвитку України:

- Я привык говорить правду. На самом деле никто ни знает их состояния, они с советских времен ни разу не сливались, их не обследовали. 

Тож найліпше розв'язання проблеми - максимально швидко вивезти небезпечну речовину за кордони України на утилізацію. У МНС кажуть: Міністерство Оборони мало зробити це ще 2 роки тому.

Олександр Михеєв, керівник управління з питань надзвичайних ситуацій Одеської облдержадміністрації:

- Они нам обещали вывезти в 11 году. Но финансирование у них не получилось, они не вывезли. 

Торік були сподівання, що меланж вивезуть з Одещини в межах співпраці України з ОБСЄ. Та для цього потрібна колія, вона ніби й є - пролягає просто до воріт бази. Та насправді рейки - давно вкрали. Нині залізничники обіцяють поновити полотно до травня місяця.

Віктор Євсеєв, керівник Котовської дистанції колії Одеської залізниці:

- Это будет цистернами российского производства вывозиться. Это порядка 60 цистерн будет. Планируют они до сентября-октября вывезти эти материалы. 

Росія надає на транспортування лише 8 цистерн. Тож вивезти отруйний меланж за один раз не вдасться. Проте місцеві раді й цьому.