Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2013, 14:41 Суспільство
В Охтирці йде війна за Леніна
В Охтирці йде війна за Леніна

Охтирська ленініана триває. Через місяць після сваволі чужинців, що знесли пам'ятника Ленінові, площу прикрасила інша скульптура вождя. Всупереч проханням релігійної громади, що будує тут храм, а відтак розпочався новий виток конфлікту. Обидві сторони обіцяють дійти згоди, та водночас зазначають, що свою позицію відстоюватимуть до кінця. 

Новий Ілліч посеред Охтирки виблискує позолотою. Тепер біля нього - почесна варта.

Володимир, мешканець м. Охтирки:

- Хвилююсь, шо його знов можуть розрушить, бо історію нельзя , це можно все порозрушать.

- Что вы будете делать: кричать караул или идти врукопашную?

- Ну будем что-то делать, принимать меры.  

Охтирчан відновлення пам'ятника здивувало не менше, ніж його знесення.

Лідія Тихонова, мешканка м. Охтирки:

- Тільки інтересно, що ночью його поставили, ніхто не бачив і не знав, раз і вже пам'ятник стоїть. Може боялися, шоб люди не помешали. 

Нового пам'ятника, кажуть, збирали по крихтах - із того, що вціліло після нашестя вандалів. Хіба без тієї частини, що залишилася в експертів як речовий доказ.

Вікторія Бабич, народний депутат України:

- Майже рідний. Совпадає всім документам.

Тепер комуністи його берегтимуть, як зіницю ока. Леніна вони вважають архітектурною пам'яткою.

Вікторія БАБИЧ, народний депутат України:

- На сьогодняшній день пам'ятник охороняется и буде охоронятись. Для того, щоби зупинити всі негаразди в нашому місті, пам'ятник стояв и буде стояти на цьому місці. Церква, яка стоїть в комсомольскому парку, вона нам ніколи не мішала, ми ніколи на неї не звертали уваги.

Натомість церква такого паритету не вітає, через поновлення пам'ятника настоятель храму навіть написав заяву до міліції. Панотець заручився підтримкою тих, хто, власне, Леніна зруйнував.

Андрій Бринчак, настоятель храму Успіння Божої Матері:

- На церковній землі, за яку ми платимо орендну плату, захвачується церковна земля встановлюється незрозумілий пам'ятник і за це ніхто не несе ні моральної, ні юридичної відповідальності.

Юлія Левченко, помічниця народного депутата України:

- Зараз ми буде намагатись зробити офіційно в судовому порядку, але ми не виключаємо, що невідомі патріоти націоналісти можливо, зроблять то раніше. 

Від моменту руйнування пам'ятника минув рівно місяць, проте міліціянтам повідомити про розслідування нічого. Зухвалі розбишаки так і залишилися в статусі свідків, діяльність колег виправдовують у прокуратурі.

Олег Плескач, Охтирський міжрайонний прокурор:

- На даний час повідомлення про підозру нікому не повідомлялося. Було проведено дуже багато слідчих дій, експериментів. Були зібрані відповідні дані з відповідних установ щодо належності пам'ятника, тому залишилось зовсім небагато, щоби прийняти кінцеве рішення по даному провадженню.

Від звичайного, ще місяць тому, пам'ятника тепер залежить авторитет охтирської міліції. Хоча місцеві мешканці не звикли надто сподіватися на справедливість.

- В нашей стране як всегда отмажуться од чого хочеш, гроші дай, всьо, ни суда, ни чого, отпустять і все. 

- При нашей власти ниче з ними й не буде, но депутата вигнать з верховной ради 100% надо.

- Сам факт, чтоо приехал кто-то чужой, приехал и так безнаказанно он тут разрушил. Завтра придет в любой дом разрушит, безнаказанно его нельзя тронуть. Я считаю, да, нужно наказывать.

- Я считаю да, несмотря на депутатський мандат, потому что ни один человек не вправе решать за всех. Кому что надо и кому что не надо.