Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2013, 14:20 Суспільство
Все більше українських матерів кидають своїх немовлят помирати на вулиці
Все більше українських матерів кидають своїх немовлят помирати на вулиці

Матерів-зозуль в Україні більшає. Тільки за три місяці нинішнього року вже з десятеро жінок кинули своїх крихіток помирати на вулиці. Чому породіллі це роблять та як повинні відповідати - дізнавався Павло Прядко

- Ну, дивіться яка вона. Ну розкішна дитина. Ну, просто розкішна. правда? Ти ж красуня? Ти в нас звєзда екрана. 

Цю крихітку днями знайшли в багатоповерхівці в Червонограді на Львівщині. Жінка покинула щойно народжену на сходах багатоповерхівки, на дівчинку натрапила мешканка будинку.

Ольга Лулак, мешканка м. Червонограда:

- Я дитину забрала до хати. Міліція забрала в мене. Скора була, повезла її.

На лютому морозі, біля підвалу покинула помирати свою доньку і 20-річна породілля на Івано-Франкіщині. Немовля знайшли хлопці, які поверталися зі школи.

Надія Ходоровська, заступник керівника Богородчанської лікарні:

- Стан дитини був крайньо важкий, це був холодовий шок, майже не дихала. Всі життєві функції дуже ослаблені, прийшлось багато сил прикласти для того, щоб помогти дитині повернутися.

А це вже Київ, на вулиці біля дитячого будинку жінка поклала щойно народженого хлопчика. На щастя, і цього разу немовля врятували. Випадків, коли матері-зозулі підкидають своїх дітей або зоставляють вмирати на вулиці, катастрофічно більшає. Лише за три місяці нинішнього року розпочато дев'ять кримінальних проваджень проти недбайливих породіль. Психологи кажуть: жінки так чинять, бо не можуть самотужки впоратися з післяпологовою депресією.

Дар'я Селиванова, психолог:

- Если мать находится в послеродовой депрессии, то ее нужно изолировать от ребенка, потому что есть риск того, что она причинит вред или себе или ребенку. Поэтому будет лучше в этом состоянии попросить о помощи. 

Вже не один рік у багатьох містах України діють так звані "Вікна життя". Їхню адресу можна легко дізнатися в інтернеті. Спеціальні бейбі-бокси працюють цілодобово і створені для жінок, які вирішили відмовитися від немовлят.

Сергій Сулимовський, головний лікар пологового будинку м. Рівного:

- Тут є спеціальний провулочок , мама може спокійно покласти дитину и втекти, щоб її ніхто не побачив. Відкривається, спрацьовує сигналізація і на посту вже знають, що тут є вже дитинка.

Вікно порятунку працює в Рівному вже 7 років, проте охочих ним скористатися не було. Лікарі кажуть: жінки бояться, бо гадають, що їхні обличчя потраплять в об'єктиви камер відеоспостереження. Втім, медики запевняють:

- Камер немає!

Мало того, якщо в жінки таки прокинеться материнський інстинкт, то продовж двох місяців вона зможе забрати крихітку, а відповідальності не нестиме.

Володимир Поліщук, керівник Департаменту МВС України:

- Якщо жінка вирішила відмовитисся від своє дитини у якомусь закладі охорони здоров'я або залишила її у так званому "вікні життя", то вона звичайно звільняється від кримінальної відповідальності. Якщо залишила на вулиці або, тим більше, скоїла умисне вбивство своє новонародженої, то вона буде відповідати перед законом, а її покарання буде до 5 років позбавлення волі.

Мартуся в Червонограді тепер у безпеці, вона зігріта й сита. Коли дівчинка зміцніє, її переведуть до будинку дитини, якщо до цього часу не спам'ятається мати.