Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 березня 2013, 12:41 Суспільство
В Одессі тратят півмільйона гривень на охорону Катерини Другої
В Одессі тратят півмільйона гривень на охорону Катерини Другої

Гроші - на вітер. Одеська міська рада надала півмільйона гривень на охорону пам'ятника Катерині Другій. Що це - новий привід для корупції чи життєва потреба, намагалися розібратися наші кореспонденти.

Вперше пам'ятника цариці поставили в Одесі в 1900 році, проте простояв він лише 20 років. Його замінили спочатку погруддям Карла Маркса, а потім героїчними матросами "Броненосця Потьомкіна". Повернути Катерину на Катерининський майдан вирішили 2007-го. Тоді не минулося без сутичок між представниками проросійських та проукраїнських політичних течій. З тих пір біля монумента цілодобово чергує патруль державної охорони.

- Они спят там в машине. Вот так они охраняют.

Навіщо приставили вартових, серед місцевих мешканців мало хто розуміє. Адже в Одесі чимало пам'ятників, і на їхню охорону ніхто грошей не витрачає. Ще й аж півмільйона гривень на рік.

Сергій, мешканець м. Одеси :

- Охраняют от кого? А что, только этот памятник охраняют? А Ришелье не охраняют? 

Не розуміють цього й запорізькі козаки, адже реальної загрози вандалізму не бачать. І свою позицію доводитимуть у суді.

Павло Миронець, голова Ради старійшин українського козацтва:

- Чому наш памятик атаману Головатому не охороняється? Він побитий, тому що ніхто не хоче його ні ремонтувати ні охороняти, ще цілий ряд памятників в Одесі. Ніде я не бачив охорони, чому це так получається, що наші гроші ідуть комусь?

На питання "чому?", в міській раді відповідають: "Гроші призначені на захист не всього пам'ятника, а його частин".

Андрій Шелюгін, керівник управління Одеської міської ради:

- Охраняются скульптуры сподвижников Екатерины, которые расположены на памятнике. Они являються частью музейного фонда Украины и подлежат охране в соответствии с законом о музейном деле. У нас планируется изготовление копий этих 4 скульптур, для того, чтобы музейные экспонаты вернуть в музей. А в составе пам'ятника экспонировать эти копии.

Проте городяни твердять: копії обіцяють виготовити вже чотири роки, і щоразу з міського бюджету віддають півмільйона гривень на охорону.