Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 березня 2013, 12:34 Суспільство
У Києві гори будівельного сміття, штрафи нікого не лякають
У Києві гори будівельного сміття, штрафи нікого не лякають

Двох сміттярів затримали на вулиці Героїв Севастополя в Києві. Вони мали намір викинути будівельний непотріб просто на вулиці. Тепер порушникам доведеться заплатити чималий штраф. Водночас з відходами клопіт чи не в усіх міських районах. Перевіряла чистоту столичних вулиць Марина Борисполець.

Сміття в контейнерах і навколо них. Таку картину мешканці кількох будинків у Шевченківському районі Києва спостерігають вже кілька місяців.

Катерина, мешканка м. Києва:

- Діти собаки, вони все це бачать, залазять в нього трогають. Доволі чяасто така велика купа сміття

Віталій Миколайович, мешканець м. Києва:

- Практично кожного дня їздять, але не забирають, стоять три контейнера - беруть один, це економія, вони економлять свої кошти, не витримують договорів перед нами

Двірничка Тетяна каже - їй зайвий клопіт: вітер розносить непотріб вулицею. Каже: винна фірма, яка вивозить сміття: її прибиральники не забирають всіх контейнерів.

Тетяна, двірник:

- Берут по одному бачку, если бы хотя бы раз по два бачка взяли, было бы лучше.

А ось мешканцям Микільської слобідки проблеми зі сміттям у центрі столиці здаються дріб'яком. Бо тут справжні нетрі з відходів.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- На величезне сміттєзвалище перетворилася столична вулиця Степана Сагайдака, місцеві мешканці скаржаться, відходи звідси не вивозять місяцями , тож вітер розносить їх по всьому мікрорайону. 

Місцеві мешканці кажуть: сюди везуть всі, кому не ліньки. Тож вже кілька місяців, колись чиста, галявина - як звалище.

- Все туда ложат и я туда ложу

- Вон там вот два контейнера поставили и их почему-то не вывозят, это буквально два месяца так сначала кулечек, потом мешочек, потом самосвальчик, ну а потом уже...

Їдемо до місцевого ЖЕКУ - дізнатися, чому у приватному секторі такий безлад. Там сповіщають: прибирати сміття звідти - не їхній обов'язок.

- Приватний сектор нами не обслуговується, у них договора прямі, товариство Селтік в районі працює і у них прямі договора, і вивіз сміття повинен здійснюватися за рахунок мешканців.

Фірма, яка має вивозити непотріб, від мешканців жодних скарг не отримувала. Мовляв, вулиця - чиста.

Диспетчер фірми-прибиральниці:

- E у нас Сагайдака все убрато, кроме ж нас ще є фірми ,які убирають.

У Департаменті міського благоустрою кажуть: платити за вивезення відходів має балансоутримувач будинку: Жек, ОСББ, чи приватний власник. Та, щовесни інспектори спостерігають ту саму картину: гори відходів. Лише торік прибрали 344 стихійних звалища.

Владислав Шелоков, прес-секретар Департаменту благоустрою та збереження природного середовища м. Києва:

- Починаючи з цього року вже з січня місяця, дійсно були помічені випадки, щодо несвоєчасного вивозу сміття, вже складені понад 60 адміністративних протоколів та внесено понад сто приписів на порушників. Наші інспектори діють в рамках статті 162 адмін кодексу, для громадян це від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб 870 - 3700 гривень.

Вочевидь такі штрафи нікого не лякають, бо гори сміття - це вже звичний київський краєвид.