Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2013, 23:26 Суспільство
У столиці демонтують МАФи біля метро
У столиці демонтують МАФи біля метро

В Києві скандал. Під сльози і прокльони демонтували вісімнадцять незаконно встановлених МАФів біля станції метра Політехнічний інститут.  Власники яток вранці здійняли галас, а ось киян навпаки розбирання втішило. Кажуть, пройти в годину пік повз торговельні місця було вкрай складно.

20 метрів. За державно-будівельними нормами, не ближче від входу та виходу з метра мають стояти будь-які тимчасові споруди. Біля станції Політехнічний інститут власники МАФів на цю вимогу не зважили.

- Вісімнадцять, ну там 19 з копійками.

Пані Наталя зізнається: за останні п'ять років роботи її ятку зносили кілька разів.

- А че, не знаете? Завтра другие поставят! Такие же! А кто не нарушает, сейчас весь мир нарушает!

Тепер власниця хапається за голову. Каже, як розвивати бізнес - не знає.

- Вешаться, потому что у меня кредит, что еще. Деньги вложены под кредит.

- Ми прибрали отут кіоскі, які стояли, потім прибирати будемо оцей ряд і далі ось ви бачите, вже готовий кран, вантажити цей ряд.

У департаменті міського упорядкування запевнили: всіх власників попереджали про планове демонтування. Документи господарів яток вже недійсні - отримати ж нові дозволи на розташування тимчасових споруд підприємці мали ще торік.

Владислав Шелоков, прес-секретар Департаменту міського благоустрою КМДА:

- Жодної довідки про професіональне призначення тимчасової споруди вони не надали, у них немає цих документів. Що стосується цих кіосків, вони теж попадають під 20 метрову зону, про що є висновок комісії і ми, власне, на висновку цієї комісії з питань надзвичайних справ і проводимо демонтаж.

- Хочу снес, хочу не снес. Мы где живем, это что, государство? Какое решение, мы народ, мы народ. Мы народ, мы что, быдло, киоски они сносят!

Порушники, яких ще не встигли дістатися ремонтники, вирішують самотужки вивезти незаконно встановлений МАФ евакуатором.

Киян же демонтування тішить. Кажуть, раніше підхід до станції нагадував Шанхай - наблизитися до метра в годину пік було вкрай тяжко.

- Утром, когда много людей, тяжело пройти. Поэтому для меня это хорошо. И я думаю, что купить еду, которая здесь продавалась, можно и в другом месте.

Тепер, аби забрати ятки, власникам доведеться заплатити до міського бюджету компенсацію за демонтування.