Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2013, 22:06 Суспільство
Протистояння Леніна та храму в Охтирці триває
Протистояння Леніна та храму в Охтирці триває

Знесено пам'ятника Ленінові в Охтирці: один скандал змінює інший. Городяни ще не заспокоїлися від обурення, що в їхньому місті господарювали бешкетники, яких не змогли вгамувати правоохоронці. Тепер назріває новий конфлікт - поновити монумент не можна, бо на місці, де він був, має постати великий собор.

Охтирка досі кипить від обурення: гурт зухвальців брутально похазяйнував у містечку. Тросовим зашморгом і вантажівкою зітнули половину пам'ятника в центрі міста. Тепер на постаменті - лише ноги Володимира Леніна, турботливо прикриті поліетиленом.

- Чого міліція нічого не предприняла, стояла як ета самая? Хай би той депутат ліз, а за ним другий, а вони драбину взяли б і хай би вместе падав з етим.

- У нашому місті хтось приїхав, ну це якби… я б нікому не дозволив би в себе в дворі хазяйнувати.

- Если всі так будем руйнувати, як ми зможемо бути культурною нацією?

- Народний депутат, за те, шо він сніс його, останєтся безнаказан. Вот именно обидно, шо безнаказанно це все остається.

На початку 20-го століття в центрі Охтирки височів головний собор міста, потім став пожежною баштою, а згодом його змінив пам'ятник комуністичному вождю. Кілька років тому релігійна громада почала відбудовувати храм. Тоді ж уперше заговорили про перенесення монумента.

Андрій Бринчак, настоятель храму Успіння Божої Матері:

- Ініціативна група обговорювала це питання з Компартією. І, як мені відомо, були домовленості, шо колись його десь перенесуть в інше місце.

Однак питання "зависло" в депутатській залі, а доля пам'ятника - в повітрі.

Сергій Гавриленко, депутат Охтирської районної ради:

- Я особисто звертався до депутатів, і депутати, скажем так, закрили очі на це питання, вони не захотіли його вирішувати, вони вирішили, мабуть, шо воно вирішиться само по собі.

Олександр Цілуйко, в.о. охтирського міського голови:

- Багато з цих пам'ятників дійсно знаходяться в невизначеному правовому полі, не на балансі управління ЖКГ міста. Але це не значить, що те, що є на території міста, воно належить або не належить нікому. І приїжджий депутат народний має право зносити, ламати.

Міліція, хоч і не змогла протидіяти бешкетникам, згодом таки угледіла у їхніх діях порушення закону. З'ясувалося, що всі розбишаки - не місцеві. Декотрі навіть із кримінальним минулим.

Сергій Бурлаков, заступник керівника УЗГ МВС України:

- Депутати цієї відповідальності, як завжди, уникнуть, а решта -  постане перед судом. За фактом хуліганських дій в Охтирці розпочато кримінальне провадження за ст. 296 ККУ, покарання за яке передбачає до 4 років позбавлення волі.

Тим часом компартія висловила рішучий план відновити пошкодженого Ілліча власним коштом. Але такі дії також можуть визнати незаконними.

Сергій Гавриленко, депутат Охтирської районної ради:

- Вся ця земельна ділянка, вона зараз знаходиться в оренді у релігійної громади. І через це іншим організаціям, крім нашої релігійної, немає можливості робити тут будь-які роботи - чи монтажні, чи навіть демонтажні.

Чи стане знесений пам'ятник Леніну новим скандалом чи навчить домовлятися? Охтирчани певні - у свої вчинках варто пам'ятати, що історія повторюється.  

Отець Андрій, настоятель храму Успіння Божої Матері:

- Хто меч в руки візьме, той від меча і загине, і якою міркою міряєте, такою і вам відміряється.