Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2013, 23:07 Суспільство
Будівництво в центрі Києва загрожує історичним спорудам
Будівництво в центрі Києва загрожує історичним спорудам

Мешканці столичного будинку №6 на вулиці Володимирській у розпачі: їхня триповерхівка може розвалитися будь-якої миті через розпочате поряд будівництво. Не турбує забудовників і той факт, що елітну споруду зводять на підмурівках Княжого палацу та Десятинної церкви.

Хто не мріє мати простору квартиру в історичному центрі Києва? А ось Ірина, власниця престижного помешкання на вулиці Володимирській, не бажає поки що там жити.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Мы уже как бы две ночи не ночевали. Боимся, потому что ночью очень слышно, как этот дом ползет и трещит. Трещины пошли по нашему дому с первого по третий этаж, до крыши. В подвале вода стоит, там полопались все стены, пошла плитка.

Люди переконані: їхній будинок простояв би ще не одне століття, якби не роботи, розпочаті поряд. Коли прокладали труби до майбутньої новобудови, старі комунікації не витримали, і вода ринула до підвалу. Відтоді й почалися проблеми.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Все двери, с нижнего этажа по верхний, их перекосило. Видно, где-то повредился фундамент именно этого крыла. И все двери перекосило, и никто не мог кто выйти, кто зайти, то есть замки не открывались.

Сергій, мешканець м. Києва:

- Вода пошла вдоль дома, и как раз в тот вот колодец, который видно. Было вот так. Откачивали с четверга по пятницу, с пятницы и так далее.

А незакопана яма заблокувала єдиний в'їзд на подвір'я, тож у разі нещасного випадку ні швидка, ні рятувальники не зможуть під'їхати до будинку.

- Эти ворота закрывались свободно, а теперь, видите, насколько просел двор, то есть наклонился дом.

Натомість, забудовники своєї вини не визнають.

Сергій Зуєв, представник забудовника:

- Была течь в Водоканале. Они там заделали дыры свои в теплотрасе. Если бы это было по нашей вине, то вода так и была бы в подвале.

За кілька хвилин під'їхала вантажівка з піском, та будівельники переконують - це не на нове зведення, а для порятунку старого будинку.

Сергій Зуєв, представник забудовника:

- Так как дыры пробурены и стройка остановлена, нам их нужно засыпать песком, чтоб туда попадало меньше влаги и не было больше разрушений.

Проте обурені мешканці написали заяву до столичної прокуратури. Вона розпочала перевірку.

Назар Константинов, керівник управління прокуратури м. Києва:

- Роботи проводяться без спеціального дозволу, який передбачений Законом України про охорону культурної спадщини, подано позов до суду про розірвання договору оренди земельної ділянки та передача її до територіальної громади міста Києва, на даний час дозвіл скасовано на проведення робіт, слухається справа в суді.

Хоча на час судових дебатів спорудження завмерло, та питання, хто зрештою відшкодує мешканцям сусідніх будинків завдані збитки,  залишається.