Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 січня 2013, 21:45 Суспільство
У столиці руйнується садиба відомого художника
У столиці руйнується садиба відомого художника

У столиці й далі нищать старовинні будинки. Садиба відомого художника-імпресіоніста Олександра Мурашка на межі руйнування. В одній зі споруд обвалився дах, на стінах величезні тріщини. Нині пам'ятка архітектури у власності міста. Утім, чиновники навіть не намагаються її реставрувати.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Мурашки по шкірі від того, в якому зараз стані садиба відомого худіжника Олександро Мурашко. Пам'ятка історії та архітектури, кімнати заселяють безхатченки, а у будівлі впав дах.

Наприкінці дев'ятнадцятого століття тут мешкав відомий імпресіоніст. Нині ж ансамбль із кількох будинків на межі знищення. А меморіальна дошка валяється просто неба.

- Я її закрив, тут просто сиділи люди, на ній випивали, це демократично, в часи тоталітаризму вона висіла на стіні, а в часи демократії на ній сидять люди випивають, ось бачите.

Олександр Глухов відомий як останній законний мешканець садиби. Коли будинок передали у приватні руки, чоловік навідріз відмовився виїжджати й обстоював пам'ятку в судах. Чоловік свого домігся - маєток, що його фірмачі допровадили до катастрофічного стану, таки передали в комунальну власність. Відбулося це ще сім місяців тому. Проте столичні чиновники так і не вирішили, хто саме має дбати про комплекс.

Олександр Глухов, мешканець м. Києва:

- Бомжі, я їх організував, щоб вони чистили сніг на даху, тобто бомжі долучилися до порятунку памятки архітектури, чого не можна сказати про чиновників адміністрації, я не можу їх ніяк долучити до цього процесу.

Стіни будинків у тріщинах, сходами страшно йти. А в коридорах жахливі картини.

- Ну можна завтра відкривать музей, ще можна картину Мурашка повісити і все буде нормально.

Голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець каже - садибу Мурашка руйнують навмисно.

Олександр Бригинець, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Верховної Ради України:

- Мені здається, що влада хоче повторити подвиг приватного бізнеса, вони вирішили використати цю технологію, знищити ці чотири будинки і на їх місті зробити нову забудову. Насправді те, що відбувається з садибою Мурашко, з Гостинним двором - це обличчя київської влади без макіяжу.

А поки в Київраді не можуть визначитися, кому хазяйновитому віддати садибу - будинки руйнуються. Днями дах одного з них не витримав снігу, якого не прибирали продовж зими, й обвалився.