Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2013, 22:21 Суспільство
Колотнеча навколо київської акули
Колотнеча навколо київської акули

Урятувати Великого Джона. Найтоповіша жива істота нині - акула, що мешкає в одному зі столичних торговельних центрів. Зоозахисники не на жарт занепокоєні її станом. Кажуть - вона невдовзі сконає.

Аматорське відео:

- Фільмується 17.01.2013. На годиннику близько 12 дня. Акула - жива.

Це не надовго - песимістично заявляють захисники тварин. 

- Акула, яка має 2,5 метри, щоб могла пропливти 5-6 метрів, не може розвернутися, вона мусить собі хребет зламати, щоб розвернутися.

Запевняють - акваріум на 300 кубічних метрів, де мешкає мегарибина, замалий. Заочно це підтвердили й американські фахівці.

Тамара Тарнавська, захисниця тварин:

- Зв'язалися з іхтіологами найбільшого в Балтиморі акваріуму - щоб сказали, які умови, скільки метрів. Вони сказали, що закінчиться це тим, що акула ляже на дно і помре.

Саме таку картину кілька днів тому спостерігали відвідувачі центру. Риба майже не рухалася й тяжко дихала. Утім, це наврядчи симптоми смерті - кажуть вітчизняні іхтіологи.

- Акула песчаная не очень подвижная, днем она, как правило, отдыхает.

Утім, науковець погоджується - місця для Великого Джона таки замало. Простір потрібний, щоб рибина нормально дихала. Акули це роблять у русі. А в тісноті часто б'ються об стіни.

Ювеналій Зайцев, головний науковий співробітник Одеської філії інституту біології південних морів:

- Если ее запереть в ящичек стеклянный, то конечно она будет биться, и никто из опытных аквариумистов не содержит в замкнутом пространстве, им нужно создать кольцевой аквариум.

Представники торговельного центру запевняють - хижак не страждає. Що розквашений ніс - пояснюють вадами транспортування. А акваріум - чи не найбільший у Східній Європі.

- Только месяц прошел доставки, то есть у него еще адаптационный период, он кушает хорошо, мы кормим его через день, отсутствием аппетита он не страдает.

Біґ Джона везли з нідерландського розплідника. Утім, чомусь дозвілу на утримання диких тварин в Україні не отримали.

Слайд (з сайта Держекоінспекції):

- Складено протокол про адміністративне правопорушення за статтею 88-1 КУпАП, який згодом буде надіслано до суду для притягнення винної особи до адміністративної відповідальності та вирішення питання щодо конфіскації об'єкта тваринного світу.

Власники рибини заплатять штраф - 255 гривень. Утім, хижака в них заберуть навряд чи. Хоча зоозахисники пропонують віддати по-доброму.

Тамара Тарнавська, захисниця тварин:

- Якщо б власники виявили бажання віддати акулу, то ми б домовлялися з великими акваріумами, великими, де є місце в Європі, збирали б гроші серед громадських організацій Західної Європи, і акулу б перевезли туди.

Доля заморської істоти, кажуть екологи, важлива. Утім, якщо перейматися тільки цим питанням, можна проґавити важливіші речі.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України:

- Ми відволікаємося дуже часто на щось модне, ігноруючи при цьому важливі і актуальні речі, і якщо зараз підпишуть угоди про видобуток сланцевого газу, то потім актуальною екологічною темою у нас буде, що 2 області просто гинуть від видобутку сланцевого газу.