Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 січня 2013, 00:39 Суспільство
Йога допомагає виправленню в'язнів у Бразилії
Йога допомагає виправленню в'язнів у Бразилії

В'язні шукають не вражень, а духовної рівноваги. У Бразилії роблять це в дещо незвичний для арештантів спосіб - вправляються в йозі.

На перший погляд, ця в'язниця у штаті Ріо-де-Жанейро мало відрізняється від інших пенітенціарних закладів Бразилії. Та за високою огорожею однієї з найсуворіших колоній країни - незвична картина. Близько півсотні арештантів разом із тренером під наглядом охоронців вправляються в йозі. Започаткували це два роки тому - аби врівноважити поведінку ув'язнених. Мовляв, зміцнення духу та правильне дихання сприяють більшому самоконтролю. І ініціатори не схибили.

Армандо Луїс Рамос, в'язень:

- Тепер я зосередженіший. Переосмислив свої вчинки, інакше почав ставитися до себе, своєї родини. Гадаю, такий результативний метод варто застосовувати і в інших в'язницях.

Поки що новація лише в тюрмі Евандо де Мораес. Керівники правоохоронного відомства країни не надто схвалюють вправи. Мовляв, особливо небезпечні злочинці мають відбувати покарання, а не розслаблятися та медитувати.

Лісан Мутті, викладач йоги:

- Наша методика викликає спротив, але на практиці - вона дієва. Ми переконалися в цьому. Тому хочемо й будемо в такий спосіб дисциплінувати в'язнів.

Що техніка корисна - запевняють і колишні ув'язнені, які після відбування покарання відвідують сеанси. Один із таких йогів-аматорів - Християно де Сильва - 26 років був за ґратами. Каже, тепер нізащо не порушить закону й не припинить вправлятися в йозі.

Християно де Сильва, колишній в'язень:

- Я немов на світ народився після того, як вийшов на волю. Останні два роки відвідував курси у в'язниці. Гадаю, саме завдяки їм зміг адаптуватися в соціумі й не почуватися ніяково. Замість вештатися містом, я з радістю йду сюди.

До того ж за межами тюрми за таке навчання доводиться платити. А у тюрмі воно коштом держави.