Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 січня 2013, 23:21 Суспільство
Найзначніші відкриття минулого року
Найзначніші відкриття минулого року

Здивували світ минулого року наукові досягнення - неймовірні і приголомшливі. Невідомі науці тварини, новІ планети та давні фрески: все це люди відкрили 2012-го року.

Одне з цьогорічних відкриттів кардинально змінило наше уявлення про світ. Фізики Європейської організації ядерних досліджень, що проводять експерименти на Великому адронному колайдері, виявили легендарний бозон Гіггса. Це - остання  складова сучасної теорії елементарних частинок, яка остаточно пояснює, чому наш світ - матеріальний.  У шістдесятих роках англійський фізик Пітер Гіггс уперше заговорив про факт існування кванта. Дотепер він існував лише теоретично. І відкриття заповнило ланку в найвпливовішій нині теорії про будову Всесвіту - так званій Стандартній моделі. Після тривалих - 45-річних пошуків, його назвали "частинкою Бога" чи "проклятою". Відкриття бозона порівнюють із польотом людей на Місяць.

Біля берегів Антарктиди науковці знайшли загублений світ. На дні Атлантичного океану біля джерел гарячої води живуть дивні істоти. Тварини в суцільній темряві - абсолютно унікальні. Їх не бачили в інших місцях планети. Серед загадкових мешканців - волохаті краби. Вони вирощують на грудях і лапках цілі колонії бактерій, які процвітають у багатій мінералами воді гарячих джерел. Ними й харчуються, бо на дні океану, куди не доходить сонячне світло, їсти більше нічого. Самих крабів, своєю чергою, споживають морські зірки з сімома кінцівками.

У джунглях Гватемали археологи знайшли храм майя, присвячений нічному світилу. Залишки споруди приємно здивували дослідників. Стіни прикрашені рельєфними півтораметровими масками. Кожна з них символізує окрему фазу руху місяця. Вік храму - 1600 років.

Ніколи успіх не був таким солодким. Іспанські науковці виявили в космічному просторі глікоальдегід - найпростіший цукор, схожий на той, що ми додаємо в каву та чай. Молекули знайшли на орбіті молодої зірки, що розташована в сузір'ї Змієносця. Як відомо, глікоальдегід з'єднується з тривуглецевими цукрами, може утворювати рибозу - будівельний матеріал для ДНК і РНК.  Для астрономів таке відкриття - можливість зрозуміти, як зародилося життя на Землі та чи є воно на інших планетах.

До книги Гіннеса потрапив гігантський крокодил Лолонг, якого знайшли на Филипинах. Довжина рептилії - більше шести метрів. Важить вона тону. Полювали на плазуна сто людей. Коли ж упіймали - зв'язали мотузками і з допомогою підіймального крана помістили у вантажівку.