Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2012, 21:25 Суспільство
Жителі Маріуполя перемогли у війні за повітря
Жителі Маріуполя перемогли у війні за повітря

Маріупольці домоглися чистого повітря. У відповідь на численні протести містян металургійні комбінати пообіцяли відмовитися від шкідливого виробництва, а міські чиновники заявляють про спеціальну екологічну програму.

Маріупільці відстояли право на чисте повітря. Великі промислові підприємства швидко відреагували на вимоги містян, хоча таке рішення ухвалили всупереч комерційним інтересам. Брудне виробництво з Азовсталі перенесуть на реконструйовану аглофабрику на металургійному комбінаті імені Ілліча. Підприємці вже підрахували - перенесення виробництва їм коштуватиме щорічно майже 60 мільйонів доларів США, плюс реконструкція аглофабрики на комбінаті Ілліча - 300 мільйонів. Чистішим повітря робитимуть за рахунок власних коштів.

Ігор Сирий, генеральний директор металургійного холдингу:

- То, что аглофабрика была построена даже не в прошлом веке и по паспортным параметрам не соответствует современным требованиям по экологии. И то, что аглофабрика находится в центре города. Неблагоприятная роза ветров все равно будет создавать дискомфорт для жителей города, особенно в его центре, поэтому мы приняли это решение.

Екологічних активістів втішило таке швидке реагування.

Максим Бородін, активіст екологічного руху м. Маріуполя:

- Есть положительные моменты и есть отрицательные. В данной ситуации больше положительного. Понятное дело, что в связи с тем, что фабрика законсервирована, определенная часть людей будет перемещена на новые рабочие места.

В боротьбі за екологію з металургами активно співпрацюють і чиновники. Вони розробили спеціальну екологічну програму, розраховану до 2020 року. І тепер її навіть випереджають.

Геннадій Мітрофанов, перший заступник Маріупільського міського голови:

- В данном случае компания Метинвест, руководители пошли на опережающие меры по выводу из эксплуатации мартеновского производства, в частности по Азовстали еще в 11 году, преждевременный вывод из эксплуатации коксовых батарей на комбинате Азовсталь.