Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 грудня 2012, 00:17 Суспільство
Не купуйте ялинки в браконьєрів - закликають природоохоронці
Не купуйте ялинки в браконьєрів - закликають природоохоронці

За тиждень в Україні запрацюють ялинкові базари. Всі новорічні деревця, як і торік, продаватимуть зі спеціальними чипами, що містять інформацію про проходження товару. За хвою без такого цифрового ярлика продавця чи покупця можуть оштрафувати.

- Кожна новорічна ялинка, яка потребує на реалізацію для святкування, біркується такими чіпами. Бірка виготовлена із пластику, на неї занесені дані про область і підприємство, де була вирубана дана ялиночка.

Такі ярлики матимуть усі деревця. Без них продавати зелений товар заборонено.

Віктор Сівець, голова Державного агентства лісових ресурсів:

- Чіпа нема, ці ялинки затримуються, і іде розбор: звідки взялися ці ялинки, де вони були придбані, законно чи незаконно. Він заплатить за кожну ялинку мінімум 274 грн штрафу, і ще на нього відкриють кримінальну справу.

Великі штрафи та обов'язкове чипування мають відбити охоту браконьєрам незаконно вирубувати дерева. Втім, як буде цьогоріч - поки невідомо.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Найактивніше заготівля новорічних ялинок розпочнеться за два тижні до Нового року. Тоді ж активізуються і браконєри, яких останнім часом значно поменшало.

Принаймні так стверджують лісничі. За останні роки на Київщині фіксували хіба що поодинокі спроби зрубати ялинку для себе.

Костянтин Ковальчук, лісничий Димерського лісгоспу:

- Відсотка я вам не скажу, окремі є випадки такі, тому що ялинка коштує в середньому 55 грн, а за незаконну вирубку штраф 285 грн. Так що різниця ощутима. Для продажу немає, в основному рубають для себе.

Аби не рубали, в лісах і на під'їздах до них патрулюватимуть спеціальні бригади.

Віктор Сівець, голова Державного агентства лісових ресурсів:

- Створені рейдові бригади разом з лісовою охороною і співробітниками міліції, практично ми зараз бачимо, що всі шляхи перекриті лісовою охороною і міліцією, що не дозволяє незаконно зрубувати ялинки і везти їх для реалізації.

На ялинкових базарах святкові дерева коштуватимуть, як і торік. Підприємці зазвичай продають їх удвічі дорожче, ніж купують у лісгоспах.

Олександра Любиш, головний лісничий Димерського лісгоспу:

- Ціни у нас невеликі, якщо до 1,5 метри - до 35 грн коштує сосна. Ялинка, якщо ялинка - то 40 грн. Якщо 1,5-2 м - 58 грн. може бути, і 300 грн - це вже дуже великі.

Невисокі ціни - теж перешкода браконьєрам. Тож чиновники вважають: масової торгівлі самочинно зрубаними ялинками цьогоріч не буде.