Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 грудня 2012, 23:48 Суспільство
Газовий скандал у Вінницькій області
Газовий скандал у Вінницькій області

Вінницьке село повстало. Люди перекрили державну трасу в напрямку Хмельницького та в'їзд до обласного центру. В такий спосіб вимагають добудувати газопровід, в який роками вкладали власні кошти.

До будинку Людмили Сидорук вже багато років підведений газопровід. Проте блакитного палива там немає. Господиня змушена грітися дровами й вугіллям.

Людмила Сидорук, мешканка с. Зарванців:

- На теперішній час машина дров стоїть 1.200 гривень. Ви розумієте, яка це ціна при пенсіях 900, 1000. Тона вугілля коштує 1,700 - 2 тисячі. Це ціна, це, розумієте, 4 тисячі потрібно, щоб обігрітися взиму. Це дуже велика ціна.

А ось Валентина Степанівна мріє бодай про газового балона. Проте його не видають - за документами село вже газифіковане.

Валентина Шишківська, мешканка с. Зарванців:

- Нема газу, як буде, то тоді. Дзвоніть ще. Дзвоніть. То газу немає… я палю дровами.

- А їсти на чому ви варите?

- Дровами палю та й на вогні варю. Як колись. Первісні люди.

Михайло Волошенюк, мешканець с. Зарванців:

- 2002 року ми почали здавати гроші на проектну документацію. Люди збирали тут по 10-12 гривень, ще тоді було оце, з тих пір ми ведем тут газифікацію. Що обіцяють? Не знаю… Зараз будем говорити.

Люди впевнені - їх не почують, поки не виникне скандал. Тому сьогодні мерзнуть за газ. На три години перекривають в'їзд до обласного центру, пропускають тільки автівки швидкої.

При цьому жодних правил не порушують. Просто безперервно курсують переходом.

- Нам потрібно забезпечити з нашої точки зору безпеку дорожнього руху, єдине - щоб не сталося якоїсь надзвичайної події із транспортом. Ну і все. А вже вимоги людей - це вже є представники райради, які повинні вирішити їх питання.

Добудувати газопровід очільники обіцяли ще 2008-го. Задля цього з кожної оселі взяли по 4-5 тисяч гривень. Проте нині грошей не вистачає. Просять ще.

Василь Котилов, Зарванецький сільський голова:

- Нічого не трапилось. Люди не доздали на газифікацію, поетому і не добудовано… Брехня! А скільки мали здати люди? Ну частина людей здала, частина не здала.

Платити вдруге люди відмовляються і просять вже обласну владу з'ясувати, як розподілили попередні кошти. А ще запевняють -  цей протест попереджувальний. Наступного разу закриють всі в'їзди водночас, допоки в кожній оселі не з'явиться омріяний газ.