Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 листопада 2012, 23:57 Суспільство
Чим погржує податок на валюту
Чим погржує податок на валюту

Повернення в 90-ті чи в СРСР? Українські законодавці пропонують запровадити податок на продаж валюти, і не абиякий - а цілих 15 відсотків. У такий спосіб хочуть виховувати в населення любов до гривні. Щоправда, деякі фінансові експерти пророкують зовсім інший результат - розквіт валютників, шахраїв і фальшивомонетників.

Долари, які пересічний громадянин Радянського Союзу ніколи не тримав у руках, стали найпопулярнішою іноземною валютою серед українців. І цим невдоволені депутати. Аби відвадити населення від іноземних грошей, парламент і Нацбанк вирішили обкласти їх податком. Продав 100 доларів - 15 віддай державі. Не брати збір пропонують тільки з тих, хто здаватиме валюту до вступу закону в дію. Інший вихід - покласти її на депозит.

Валерій Прохоренко, заступник голови НБУ:

- Перше - це продаж фізичними особами іноземної валюти, яка надходить переказами з-за кордону в еквіваленті до 150 тисяч гривень в місяць, що надасть можливість не порушити інтереси тих громадян, які працюють за кордоном. Валютний вклад, який зберігався в банку більше 30 днів, він при продажі такої валюти не обкладається збором.

Олександр Охріменко, фінансовий експерт:

- Фактично ми будемо повторювати зразок Росії, коли використання доларів буде зменшуватись, взагалі долари, звичайно, не зникнуть, але будуть на них менше звертати увагу. Тобто більше будуть використовувати гривню, гривню, гривню.

Українці ж від таких перспектив не в захваті.  

- Это бред полный, это просто им нечем давать зарплату уже людям, поэтому они просто залазят людям в карман. Никто с людей такие деньги платить не будет. Я с 10 тысяч доларов не отдам 15%.

- Получается, курс у нас будет 8.30, а надо реально менять по 7 грн и терять на этом 1.30, я считаю - это обдиралово.

Божевільною вважають ідею валютного збору в Асоціації українських банків. Там упевнені - економіку примусові методи не зміцнять, натомість громадяни, як і в 90-ті, масово підуть до міняйлів. Побільшає шахрайства і фальшивок, але банкам люди віритимуть іще менше.

Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків:

- Так ви прийдете, 100 доларів віддасте, якщо не будете звертати увагу на те, що вони там понаписували, і у вас заберуть і дадуть тільки 85. Чому? Хто має право це робити? Ніхто. З точки зору фінансів це маразм. Не можна оподатковувати заощадження населення. Ніде в світі такого немає. Можна оподатковувати доходи від ваших заощаджень, якщо у вас заощадження, ви їх розмістили в банку і отримуєте доход.

Поверненням іще далі - до СРСР - вважає податок на валюту колишній заступник голови нацбанку Олександр Савченко. В його колишньому відомстві вже заплановано створення карального органу, що відстежуватиме нелегальні валютні операції. Це нагадує радянські часи, коли по ринках нишпорили міліціянти в пошуках валютників і їхніх клієнтів.

Олександр Савченко, екс-заступник голови НБУ:

- Наприклад, вам треба заплатити за ліки терміново і у вас є долари, що ви будете робити? Ви будете шукати, де їх поміняти. Але ви ніколи не погодитесь віддати 15% комусь плюс ще заплатити комісійні обмінному пункту чи банку. За такого податку обмінні пункти зникнуть, їх не буде в принципі. Це ще один крок - і поліцейська держава.