Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 листопада 2012, 00:24 Суспільство
Тернопільські кінологи познайомили сиріт зі службовими собаками
Тернопільські кінологи познайомили сиріт зі службовими собаками

У Тернополі чотирилапі помічники міліціянтів забавляли дітей. Кінологи та військовики внутрішніх військ запросили до себе в гості вихованців дитячого будинку Вифлеєм.

Малюки, що боялися собак, змогли побороти свій страх. Адже німецькі вівчарки такі слухняні й добрі, що викликають лише позитивні емоції. Вихованці дитячого будинку дізналися багато нового про чотирилапих друзів, зокрема те, що не кожен пес може стати службовим. Перед тим, як потрапити до лав правоохоронців - ретельний відбір. Люди перевіряють фізичні можливості та вивчають вдачу помічників. Після чого розподіляють годованців згідно з їхніми вміннями.

Петро Бружина, керівник кінологічного центру:

- Спеціальні собаки, патрульно-розшукові собаки та розшукові собаки. До спеціальних собак відносяться собаки по пошуку наркотичних засобів, а також спеціальні собаки по пошуку вибухових речовин та вибухівки.

Активних холериків залучають до патрульної служби й затримання злочинців. Спокійні й виважені флегматики - незамінні під час пошуку зброї чи вибухівки. Грайливі сангвініки - найвправніше нанюхують наркотики. Собаки з Тернопільського кінологічного центру несуть службу не тільки на території області: двоє з них брали участь у миротворчій місії в Косово. У місцях, де навколо чигає небезпека, пси стають найвідданішими друзями людини.

Сергій Крамар, заступник керівника кінологічного центру:

- В садибі місцевого жителя була велика партія і вибухівки, і зброї вогнепальної. Було прийняте рішення керівництвом на штурм даної будівлі. Перед тим великі стіни бетонні двохметрові.

Щоб перевірити об'єкт, військовики пустили перед собою собаку. Пес обнюхав територію по периметру й попередив про небезпеку. У  траві лежала граната Ф-1, яку в народі називають "лимонкою".

Сергій Крамар, заступник керівника кінологічного центру:

- Можна собі уявити, не дай бог, якби одразу пішли на штурм, без жертв не обійшлося б. Собака так допомогла.

Тоді вона врятувала не одне людське життя, а зараз задоволено демонструє перед дітьми неймовірні трюки. Німецька вівчарка вправно долає перешкоди, слухняно стає на задні лапи та кумедно застрибує на руки господареві. Окрім того, дітей потішили спецтехнікою. Під наглядом дорослих малі бешкетники змогли полазити по справжньому танку.