Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 листопада 2012, 21:32 Суспільство
В Україні триває місячник добровільного роззброєння
В Україні триває місячник добровільного роззброєння

Листопад - це місяць, протягом якого в Україні здають і реєструють зброю - нелегальну. Протягом традиційної акції власникам незаконного краму нічого не буде, якщо вони прийдуть до міліції добровільно.

Черкащанин Віктор прямує до міліції зі зброєю в руках. Жодного криміналу - чоловік  просто вирішив добровільно здати свою рушницю. Адже вона ніде не зареєстрована.

- Я почув про місячник добровільної здачі зброї. Я хотів би її зареєструвати.

- Так, будь ласка.

У Придніпровському райвідділі Віктор став першим цього місяця, хто здає зброю. Правоохоронці оформлюють рушницю, описують та вилучають.

- Дана одиниця зброї являється мисливською рушницею. Виробництва Радянського Союзу, 16 калібру, модель 17.

Ця рушниця Вікторові дісталася від діда. Для чоловіка вона сімейна реліквія. Сподівається забрати зброю назад після того, як зробить потрібні дозвільні документи.

Віктор Свинаренко, власник зброї:

- Так як її перевірили, вона чиста, я хочу зареєструвати її на себе, щоб в подальшому ходити на полювання.

Здати та зареєструвати зброю можна в райвідділі міліції за місцем мешкання. Після перевірки минулого стрілива власник має написати заяву та принести всі потрібні папери.

Андрій Ющенко, старший інспектор Придніпровського РВ м. Черкас:

- Коли особа бажає зареєструвати зброю, вона збирає пакет документів, який складається з медичної довідки, навчання та пропонує кілька квитанцій.

Не підлягає реєстрації лише військова зброя. Також легалізувати не можна арсенал - викрадений або кимось загублений. За законом, правоохоронці мають його повернути справжньому власникові. А з тим, хто приніс нелегального вогнепала, провадять роз'яснювальну розмову.

Руслан Лисенко, керівник відділу УМВС України в Черкаській області:

- З ним проводиться відповідна робота, але ж відповідно до статті Кримінального Кодексу той, хто здає добровільно зброю, від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї звільняється.

Місячник добровільного роззброєння в Україні триватиме до 30 листопада. Наступний стартує у травні 2013-го року.