Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 листопада 2012, 21:52 Суспільство
Через податковий "наїзд" можуть втратити роботу працівники Моршинського заводу
Через податковий "наїзд" можуть втратити роботу працівники Моршинського заводу

Понад 400 робітників Моршинського заводу мінеральних вод можуть стати безробітними. Все - через податківців, що паралізували підприємство. Їхні дії спровокували справжній скандал, і люди прийшли вимагати справедливості до суду, від рішення якого тепер залежить їхня доля.

Люди прийшли під стіни Галицького районного суду Львова з відчаю. Всі вони через кілька днів можуть втратити роботу. Для мешканців курортного містечка Моршина - це катастрофа, каже пані Валентина. Жінка отримує на заводі достойну зарплатню, що дозволяє їй утримувати двох дітей.

Валентина Стасенко, працівниця Моршинського заводу мінеральних вод:

- У мене діти лишаються, так само як і я, без куска хліба. Чим я їх маю годувати? Як я їх маю вчити, я просто не знаю, як я лишуся без роботи. В нас курортна зона - роботи такої ж нема.

Тарас - теж годувальник молодої сім'ї. Втратити місце праці для нього - найстрашніше.

Тарас Іжик, працівник Моршинського заводу мінеральних вод:

- Діти - школярі, школа, садочок. 9 років, 6 років. Тобто сім'я фактично на мені, дружина так само працює, але заробіток її не співрозмірний з моїм. Тому сім'я повністю на мені.

У пана Миколи, в разі втрати роботи, знайти нову шансів майже немає: він - інвалід.

Микола Лопатій, працівник заводу:

- Роботи в нас в Моршині, таких робіт нема, що підеш де-небудь, собі найдеш роботу. Робота нас влаштовує. Стабільно виплачувалася заробітна платня.

Як так сталося, що підприємство із зразковою репутацією стало об'єктом гонінь - його керівництво досі не збагне. Неприємності почалися місяць тому. Претензії висунули податківці, хоча щороку завод справно сплачує до ста мільйонів гривень податків.

Ігор Мандрик, директор з виробництва Моршинського заводу мінеральних вод:

- Наше підприємство вчасно сплачує податки до місцевого і державного бюджету. Нас звинувачують в ухиленні від сплати податків в розмірі трьох мільйонів гривень, але зважаючи, що наше підприємство є основним платником податків в регіоні - воно виглядає просто абсурдно на фоні цих всіх подій.

Володимир Лук'янов, операційний директор компанії-власника заводу:

- Але це зроблено не по результатах налогових комплексних перевірок, а на так називаємих експертних заключеннях налогових служб. На базі цього проти нас видвнуті обвинувачення безпідставні.

Тим не менше, проти директора заводу порушили кримінальну справу. Якщо рахунки підприємства заблокують - це означатиме повний параліч виробництва і невизначеність для сотень робітників.