Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 жовтня 2012, 21:25 Суспільство
Мешканці столиці існують без води та опалення
Мешканці столиці існують без води та опалення

Вони щодня моляться, аби помешкання не обвалилися. Мріють про нові оселі, опалення та гарячу воду. У будинку-примарі, що в середмісті Києва, досі живуть люди. Споруда вже більше 20-ти років в аварійному стані. Проте владнати цю проблему столична влада не поспішає.

У цьому будинку страхіть, що в центрі столиці, й досі мешкають люди. Пані Галина тут вже більше 20 років. Жінка зізнається: за цей час навчилася виживати в нестерпних умовах.

Галина, мешканка аварійного будинку:

- А як ми справляємося?! В чайнику воду нагріваємо, наливаємо в бутилки, обкладаємося бутилками. У нас же дом не отоплюється. Зимою води немає. Без води сидимо, буває, що фенами розморожуємо труби.

У цій маленькій кімнаті вона мешкає з двома синами та чоловіком. Каже, найтяжче саме взимку.

Галина, мешканка аварійного будинку:

- Якщо витягнеш руку з-під одєяла, то це ужас! Надо і голову і ніс ховати!

Цей будинок на Татарці звели наприкінці 19-го століття. І відтоді не ремонтували. За радянських часів він належав кабельному заводові. 20 років тому квартири надали сім'ям, котрі жили в гуртожитку підприємства. Вже тоді споруда була в аварійному стані. Проте мешканцям обіцяли, що незабаром вони отримають нормальні житла. Завод збанкрутував. А будівлю почали продавати разом із людьми.

Галина, мешканка аварійного будинку:

- У нас уже було пять хозяїнів, постійно купляли, перепродавали. А останній взяв у банку деньги и заставив наш дом під заставу.

Нині в цій оселі живе три десятки людей. Вони неодноразово зверталися до столичної влади, проте відповідь одна - допоки будинок є приватною власністю - допомогти годі.

В'ячеслав Мармиш, керівник управління прокуратури м. Києва:

- Необхідність переселення та покращення умов громадян лежить на органах виконавчої влади. Оскільки будинок в аварійному стані, то у Київської міської державної адміністрації є всі підстави, юридичні, правові, для того, щоб переселити громадян в інші місця.

Олександр Малихін, заступник голови Шевченківської райдержадміністрації в м. Києві:

- Для того, чтобы принять его в городскую коммунальную собственность, необходимо решение Киеврады, но решение Киеврады будет законным после принятия соответсвуещего решения по судьбе этого дома! После решения суда, на очередной сессии Киеврады, должны вынести этот вопрос и сразу принять дом в коммунальную собственность. Решить вопрос о его реконструкции и выделении жилья людям.

Грошей, щоб винаймати гідні кімнати чи квартири, в мешканців немає. А тому вони терпляче чекають на вирішення питання і сподіваються, що таки отримають житла - до того, як будинок остаточно завалиться.