Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2012, 22:21 Суспільство
Негаразди під час виборів
Негаразди під час виборів

Пожежі на дільницях Тернопільщини, Донецьку та Харкова, ручки з чорнилами, що зникають, в Одесі, тиснява під час підрахунку голосів у Києві.

Ледве не згоріла виборча дільниця на Тернопільщині. Вночі проти виборів спалахнуло приміщення сільського клубу. Завдяки небайдужим селянам і дільничній інспекторці, що помітила вогонь, вибори таки відбулися.

Юлія Добровольська, дільничний інспектор Підволочиського РВ міліції:

- За допомоги жителів села та членів комісії ми винесли сейф, в якому знаходилась документація та бюлетні, всю документацію виборчу, і почали гасити полум'я.

А в Харкові, вже в день виборів, горіла школа, в якій розташовані чотири виборчі дільниці. Вогонь спалахнув після десятої вечора, коли виборців уже не було, натомість тривав підрахунок голосів. Зайнявся кабінет історії на третьому поверсі. Виборчі ж комісії працювали на першому й другому. Попередня причина займання - коротке замкнення в електромережі.

Ігор Лупандін, помічник керівника ГУ МНС у Харківській області:

- Никого не эвакуировали, даже не отключалось электропитание. Было отключено электропитание только в этом крыле, на третьем этаже. Не по всему этажу, а именно правое крыло было отключено - там, где находилось это помещение. А на первом-втором этажах, там, где избирательные участки - они, как работали, так и продолжали работать.

Таки не вдалося врятувати від вогню одну з дільниць на 45 окрузі на Донеччині - згоріло 34 бюлетеня. Пригода сталася після того, як у голови комісії вкрали ключі від сейфу. Аби дістатися бюлетенів і печаток, сейф довелося відчиняти болгаркою. Саме від її іскри й зайнялося.

Наталя Кофанова, голова дільничної виборчої комісії в Донецьку:

- Мы вышли на собрание, я оставила ключи в сумке, в комнате, где находится сейф. Буквально через 5 минут перед открытием сейфа ключей не оказалось. Естественно, мы вскрывали сейф автогеном.

Тим часом в Одесі виборці позначали бюлетені ручками зі зникаючими чорнилами. За даними правоохоронців, такі випадки зафіксували аж на тридцяти восьми виборчих дільницях. Першими о десятій ранку диво-ручки виявили самі виборці. Трохи пізніше, опівдні, дивину помітив один зі спостерігачів. Напис нею зникає не одразу, а згодом. Цей процес пришвидшується, коли папір нагрівають. Такі ручки дільничним комісіям, кажуть, видали в окружній. Як таке могло статися, тепер з'ясовує прокуратура.

Андрій Темрієнко, секретар виборчої комісії в Одесі:

- Мы получали под роспись ручки с веревочками, и согласно закону мы их установили именно те, что предполагались для кабинок. То есть нам выдали первоначально, хотя не факт, могли их, конечно, избиратели и подменить, но мы получили ручки с веревочками, мы их установили.

І пригода з бюлетенями сталася на дільниці Дніпропетровського 25 округу. Там в одну урну дівчина вкинула їх понад десяток. Камери відеоспостереження зафіксували, як молодиця швиденько підбігає до урни та засовує туди пачку паперу. А потім, так само стрімко, йде геть. Що сталося з порушницею далі - наразі невідомо.

Не обійшлося без прикрощів на 222-му окрузі в Солом'янському районі Києва. Там на виборчій дільниці спостерігачі помітили ще не заповнені, але вже підписані протоколи підрахунку. Та вже за декілька хвилин ці папери зникли. Коли в членів комісії поцікавилися - куди поділися документи суворої звітності, ті відповіли - викинули на смітник.

- Так, а де ділися вісім протоколів, ви можете пояснити, хто має за ними дивитись, а били ли они? Печатка і протокли у вас мають бути в сейфі, це документи строгої звітності номерні, а у Вас вони валяються? Ви чітко пояснили, що викинули їх в смітники і що вони зіпсовані, ну як це ви викидаєте, це ж документ.

- Ну какой документ, если он зипсований і никем не подписан.

Той таки Солом'янський район уславився небувалим ажіотажем на окружній виборчій комісії, куди звозять бюлетені з дільниць. Через неспішну працю органу у фойє зібрався величезний натовп людей із повними звітними мішками. Громадяни, які не спали дві доби, в тисняві та задусі ставали дедалі агресивнішими. Пристрасті розпалилися настільки, що ледве не дійшло до заворушень. Урятували ситуацію працівники міліції: вони організували людей у чергу та обмежили вхід, щоб уникнути небезпечної штовханини.