Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2012, 00:24 Суспільство
Київська влада систематично знищує архітектурні пам'ятки
Київська влада систематично знищує архітектурні пам'ятки

В Україні під загрозою знищення архітектурні пам'ятки столиці. Чотири споруди в середмісті вже кілька років поспіль руйнують погода й люди. Садиби Мурашка, Сікорського, будівля колишньої швидкої допомоги та дім зі зміями можуть просто зникнути.

Мала Житомирська, чотирнадцять - садиба всесвітньо відомого художника Олександра Мурашка. Вже кілька років поспіль ансамбль із кількох будинків у занепаді. Пам'ятку архітектури, історії та містобудування, зведену у стилі неокласицизму 1858-го року, нині заселяють безхатченки.

Арсеній Пушкаренко, голова громадського руху:

- В 2008 році шевченківська РДА вивела незаконно з комунальної власності цей ансамбль пам'яток архітектури, хоч вони знаходяться під охороною, і передала їх дочірнім компаніям Київміськбуду, яких дуже багато, і вони почали з 2008 року перепродаватися одна за однією, одна за однією, вже втрачений слід, і вони почали систематично знищувати ці памятки.

Нині прокуратура Шевченківського району порушила кримінальну справу проти колишніх приватних власників садиби товариств Пантеон-Інвест та Вестіга за знищення об'єкта культурної спадщини. Нині комплекс належить місту. Утім, його й досі ніхто не реставрує.

Знаний психіатр Іван Сікорський і його син, всесвітньовідомий конструктор Ігор Сікорський, мешкали в цьому будинку. Нині раритетна споруда в жахливому стані. Мало того, що її нищать негода й час, та ще й кілька разів підпалювали. Сьогодні вона належить міжнародному доброчинному фонду.

Денис Тарасов, активіст громадського руху:

- Забов'язувався цей міжнародний фонд цей будинок реставрувати, привести до належного стану, зробити тут музей, це було 10 років тому, як ми бачимо, як стояла ця садиба, так і стоїть, тут продовжуються систематичні підпали та підрізання фундаменту.

Захисники пам'яток Києва підрахували - загалом на реставрацію столичних архітектурних шедеврів потрібно 29 мільйонів гривень.

Арсеній Пушкаренко, активіст громадського руху:

- Київською міською радою на цей рік було виділено тільки 2,2 мільйони гривень на всі пам'ятки, на їх реставрацію та збереження, це нас обурює.

Аби з'ясувати, чому пам'ятки архітектури доведені до такого жахливого стану, прямуємо до відомчого органу - Управління охорони культурної спадщини. Утім, звідти до журналістів ніхто не вийшов. 

- Ми тут зараз під вашою будівлею приїхали, обїжджали історичні памятки, а можна було б, щоб хтось з вашого керівництва вийшов до журналістів, прокоментували.

- Сергія Яковича немає, а заступник, він на нараді.

Аварійні старовинні будинки можуть просто не пережити зими. І тоді, мабуть, як зазвичай буває, пам'яткоохоронні служби просто констатуватимуть - так, споруда була, утім нині вона зруйнована. І врешті на місці раритету постане чергова пластиково-шкляна потвора.