Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 жовтня 2012, 00:37 Суспільство
Закон про охоронців - чого чекати?
Закон про охоронців - чого чекати?

Травматична зброя, кийки та кайданки! Відсьогодні в Україні набуває чинності закон про охоронну діяльність, який значно розширить повноваження приватних вартових. Та ось чи буде безпечніше українцям від новацій? 

Кривава середа 26-го вересня. У Києві в торговельному центрі Караван чоловік розстрілює чотирьох охоронців.

Вартові нібито вимагали гроші від відвідувача. Можливо, він не витримав пресингу. Шансів захистити себе від озброєного чоловіка охоронці не мали, адже в них не було навіть газового балончика.

За тиждень по тому в Луганську сторожі одного з супермаркетів на смерть забивають чоловіка. Виправдовуються: боронили металеву накривку сміттєвого контейнера крамниці, котру хотів поцупити волоцюга!

Сергій Бесіда, прокурор Артемівського району м. Луганська:

- Це заподіяли руками - тілесні ушкодження. І смерть наступила від тупої травми голови і супроводжувалась суперацією крові.

Українці схвильовані. Чого тепер очікувати від вартових, коли їхні повноваження розширять і в їхніх руках з'явиться зброя? Тим паче, що в новому законі взагалі не йдеться про правову обізнаність охоронців.

Іван Боднарук, юрист:

- На сьогоднішній день охоронцям дозволено застосовувати собак, засоби фізичного впливу, прийоми рукопашного бою, а також спецзасоби- кийки, газ і подібні речі.

У деяких вартових буде ще й травматична зброя. Проте, ці спецзасоби він може застосувати, якщо порушник чинитиме опір і поводитиметься агресивно. Перевіряти ж особисті речі й документи охоронець має право тільки в разі згоди відвідувача. Та ось колізія - якщо покупець вимагає посвідчення у працівника - той не зобов'язаний його показувати.

Іван Боднарук, юрист:

- Закон, нажаль, не визначає, що у приватного охоронця має бути посвідчення! У нас існує закон захисту прав споживачів! Де чітко сказано на першу ж вимогу - усну, письмову - надати відповідні документи, які подтверджують офіційність, належність даної організації. Вам зобов'язані продемонструвати. Якщо відмовляються, то ви можете ігнорувати будь-які питання які вам ставлять!

У разі неправочинних дій приватних охоронців юристи радять непорушно стояти на місці та чекати на приїзд  міліції.