Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 жовтня 2012, 22:11 Суспільство
Самосуд в Україні - причини та наслідки
Самосуд в Україні - причини та наслідки

Самосуд вряди-годи влаштовують і в Україні. Через неможливість добитися правди законним шляхом люди зважуються на крайнощі - власноруч карають своїх кривдників.

Петро саме виходив з офісу, коли поряд на шосе пригальмував "Мерседес". З нього вискочили четверо молодиків, повалили бізнесмена на землю й притулили до скроні пістолета. Далі начепили кайданки й запхали до авта.

Петро, мешканець м. Ніжина:

- У нас є інформація, що ти торгуєш наркотиками. Пару раз ударили і кажуть, везуть на Чернігів. Ми вашій міліції не віримо, у вас тут усе куплено. Еслі ти не сам, каже, не торгуєш, то скажи нам, хто торгує наркотиками... Я кажу, хлопці, перестаньте - це єрунда якась.

Та нападники не лише не відчепилися, вони завезли жертву до лісу, де катували електрошокером. Коли Петро почав непритомніти - злякалися й відпустили. Вже в міліції чоловік дізнався - невідомі поспілкувалися не тільки з ним.

Микола, мешканець м. Ніжина:

- Я вийшов на вулицю - мене сразу троє человек заломали. Пока везли - кажуть, ти наркотками снабжаєш Ніжин. На тебе показали пальцем. Оділи шапку, завели в дом, поставили на колєні. Давай бить мене.

Два місяці міліція шукала нападників. Затримала весь квартет в одній із ніжинських кав'ярень. Підозрювані назвалися "народними месниками". Заявили, що боролися з місцевими наркоторгівцями. Мовляв, інакше приборкати злочинців годі, тому й зважились на самосуд.

Юрій Ірхін, психолог:

- Самосуд - это явление очень древнее. В определенных этносах существовало на уровне кровной мести и ни к чему хорошему это не приводило. Есть библейская заповедь - не суди, нельзя судить. На суд должны быть особые полномочия. Судить имеет право либо Всевышний, либо авторитетный человек.

Феміда на добрі наміри месників не зважила - усіх засудили до ув'язнення на чималі терміни.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Самосуд - это когда человек принимает решение вопреки требованию закона. Доверять правоохранительной системе, судебной системе невозможно. Потому что они часто дают сбои, виновных не наказывают. Люди со стороны это видят и понимают, что единственная мера наказания - это бить ногой и кирпичом по голове.

Суворо поставилися судді і ще до одного мешканця Чернігівщини. Тридцятип'ятирічний чоловік забив до смерті педофіла, який чіплявся до його маленьких дітей. Тепер батько-месник за гратами. Психологи кажуть: згорьовані несправедливістю рішень Феміди родичі мають знати: 

- По сути дела, человек, совершающий самосуд, тоже превращается в убийцу.

Тож коли не знаходите правди - не поспішайте з рішеннями. Тільки так не занапастите себе і не станете супроти закону.