Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 жовтня 2012, 23:26 Суспільство
У столиці виховання дітей було довірене колишнім злочинцям
У столиці виховання дітей було довірене колишнім злочинцям

Освітянський скандал у Києві. У столичних школах працювали педагоги, раніше засуджені. Про це стало відомо після перевірки прокуратурою закладів Деснянського району. Зокрема, вчитель праці 320-ї школи відсидів за гратами 5-ть років за завдання тяжких тілесних ушкоджень. А двоє працівників Центру творчості дітей мали клопіт із законом через зберігання наркотиків та бойових припасів.

Столична школа №320 на Троєщині. Продовж останніх двох років тут викладав учитель праці, який 2005-го потрапив за грати, бо до смерті побив жінку. Про педагога-колишнього тюряжника під час перевірки дізналася Деснянська прокуратура.

Михайло Твердохліб, прокурор Деснянського району м. Києва:

- В кожному випадку заповнюється відповідна анкета, в якій зазначається про наявність судимості. В даному випадку, коли працівник відсидів в місцях позбавлення волі 5 років, а після вийшов на свободу, керівник достовірно знав про вчинення вказаного злочину.

Втім, директор школи запевняє - про чорну пляму в біографії педагога не знав. Позаяк учитель працював у цьому закладі й до 2005 року. Потім звільнився і начебто поїхав в іншу область. Тож коли повернувся до Києва, його радо знову взяли на роботу.

Петро Панченко, директор школи №320 м.Києва:

- В документах ніде не біло зафіксовано, і від державних органів влади до школи ніяких письмових листів не надходило про те, що він був засуджений. При прийомі на роботу жоден педагогічний працівник міста, України ніякої спецперевірки не проходить. Приймає на роботу управління освіти за погодженням з адміністрацією школи згідно чинного законодавства.

Педагог мав у школі добру репутацію, тому новина про те, що він до смерті побив жінку, шокувала колег.

Ірена Теофілівна, працівниця школи:

- Мені шкода, що так отаку людину можна отак знівечити, втоптати в грязюку, в багнюку. Він як вичтель, подивіться в нього кабінет, які квітки в нього гарні. Уголовник будет иметь такие цветочки, как у него?

В кадровому відділі управління освіти Деснянського району, яке оформляє вчителів на роботу, зауважують: ретельно перевіряти біографії педагогів вони не мають права. Вимагають лише висновок медиків про фізичне та психічне здоров'я, диплом і трудову книжку.

Галина Онищенко, керівник відділу управління освіти Деснянського району м.Києва:

- Ми не можемо даже вимагати, щоб людина нам показала про судимість, тому що не має підстави для цього. Вимагати таку довідку не визначено законодавством.

Окрім цього вчителя, притягали до відповідальності ще двох освітян. Працівники Центру творчості дітей мали клопіт із законом через зберігання наркотиків та бойових припасів. Після прокурорської перевірки вжили заходів до вчителів із заплямованими репутаціями.

Галина Онищенко, керівник відділу управління освіти Деснянського району м.Києва:

- Управління освіти відреагувало зразу, ці люди звільнені, і до головного управління направлено клопотання про те, щоб було оголошено дисциплінарні стагнення.

Втім, і після догани керівники шкіл не матимуть повноважень ретельно перевіряти біографії претендентів. Є диплом вчителя - двері закладу для вас відчинені.