Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2012, 01:38 Суспільство
Релігійні фанатики з Вінничини ледь не згубили немовля
Релігійні фанатики з Вінничини ледь не згубили немовля

Рятувати немовля від власних батьків довелося міліціянтам і лікарям на Вінничині. А все - через релігійні переконання. Подружжя вирішило не звертатися до медиків, хоча дівчинка народилася недоношеною.

Сім'я, в якій з'явилася на світ дівчинка, провадить кочовий спосіб життя. Харчуються лише тим, що можна взяти у природі. Не визнають телефонів, телевізорів, комп'ютерів, транспорту - жодних речей, без яких сучасна людина вже не дасть ради. Тож і народжувала жінка не в лікарні. Про немовля, кволе та хворе, медиків повідомив священик, якого родина запросила охрестити доньку.

Світлана Панченко, сімейний лікар с. Бохоників:

- Дитинка маленька, грам 900 народження, вкрай критичному стані, важка, лежит , абсолютно не було кроватки - на столі. На столі було пару досток, між ними було одіяльце. Ця дитина закутана в пеленці і під самою плитою. В хаті дихати нема чим, кислорода немає. Дитина жовтушна з синюшним відтінком.

Такою побачили крихітку лікарі і правоохоронці, коли прорвалися до хати. Господар категорично відмовлявся показати доньку. Міліціянтам довелося філософствувати.

Павло Максименко, старший дільничний інспектор Вінницького РВ міліції:

- Були розмови щодо віри, під час чого було сказано, що він свідомо свою дитину намагається позбавити життя, ну і також йому роз'яснили, що згідно віри за ці діяння він також понесе покарання. Після чого він погодився і віддав дитину лікарям.

Зі слів медиків, ще б кілька годин, і крихітка померла б. Малій запускали серце, її під'єднали до апарата штучного дихання. Тепер життю дитини вже нічого не загрожує, вона набирає вагу. Лікарям довелося подолати спротив матері, яка не дозволяла давати дівчинці препарати.

Оксана Моравська, заступник керівника Вінницької обласної дитячої лікарні:

- Зараз вимоги мами до лікарів більшим чином стосуються певної заборони зі сторони мами використання ліків, які, зі слів мами, мають тваринне походження. Але з мамою проведена певна роз'яснювальна робота.

Розмовляти про релігійні переконання, які мало не занапастили доньки, жінка відмовилася.

Наталя, мати дівчинки:

- Ви можете не знімати, бо я на ці не… від телевізійного цього я відмовляюсь.

- Ну, а дитинка як себе почуває?

- Ну це ж лікарня, а не цирк. Ні, тут цирку немає, далеко немає.

- Тато приходив чи ні? 

- А яка вам різниця? 

Батьки немовляти мають ще двох дітей - 8-річну дочку та 12-річного сина, але їх виховують бабуся й дідусь. Вони не поділяють поглядів молодої сім'ї й оформили опікунство над онуками. В одинадцять років хлопчик уперше сів за парту.