Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 жовтня 2012, 20:23 Суспільство
Українським охоронцям нададуть більше повноважень
Українським охоронцям нададуть більше повноважень

Резонансне вбивство охоронців гіпермаркету "Караван" скоїв російський кілер, на рахунку якого вже 18-ть життів. Про це, з посиланням на джерела з МВС, пишутить інтернет-видання. Поки стрілка розшукують, Генеральна прокуратура зацікавилася роботою приватних охоронних фірм. Агентства незабаром перевірять. Окрім того, будуть новації. Зокрема, з 18-го жовтня набирає чинності закон "Про охоронну діяльність", який дозволить приватним сек'юриті мати травматичну зброю та спец-засоби.

Убивця з Каравану. Підозрюваний у дрібній крадіжці розстріляв чотирьох беззбройних охоронців просто в супермаркеті. З 18 жовтня сек'юриті не будуть такими безпорадними: матимуть право затримувати й обшукувати підозрілих покупців - діятиме новий закон.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Згідно цього закону є шість рівнів акредитації, і за найвищим рівнем акредитації охоронці, які будуть охороняти там банківські якісь установи, можливо такі гіпермаркети, де багато матеріальних засобів, вони матимуть право використовувати травматичну зброю навіть.

Втім, право на травматичну зброю матимуть представники не всіх фірм, а лише тих, що отримають найвищий рівень акредитації. Користуватися пістолетами вчитимуть.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Вони ще будуть проходити певне навчання і за останніми категоріями ліцензування вони в спеціальних навчальних центрах будуть отримувати навчання.

Окрім того, приватні охоронці матимуть право використовувати службових собак. На закритих територіях тварин навіть дозволено не прив'язувати. Приватні фірми чекали на цей закон багато років, а досі працювали за власними внутрішніми інструкціями.

Ігор Николенко, керівник приватної охоронної фірми:

- Принципиально ничего не меняется, то, что охранніе фирмы до сих пор, может быть, не совсем легально делали, сейчас все это узаконивается и меньше будет вопросов, что они могут и что не могут.

Втім, закон не змушує керівників великих торговельних центрів та банківських установ укладати договори саме з професійними охоронними фірмами. Тож хто гарантуватиме безпеку і спокій - пенсіонер чи озброєний фахівець - і надалі залежатиме від готовності закладу платити.