Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 вересня 2012, 21:40 Суспільство
Медики Львова стали донорами своїх пацієнтів
Медики Львова стали донорами своїх пацієнтів

У Львові медики сьогодні стали донорами для своїх пацієнтів. У такий спосіб медики хочуть привернути увагу до проблеми забезпечення кров'ю та її препаратами.

Володимир Мартин, донор:

-Тут здаємо кров для друга свого, який попав в аварію, в нього був відритий перелом руки і, звичайно, із-за цього, він втратив багато крові.

Таких як Володимир тут, у пункті забору Львівської лікарні швидкої допомоги, більшість. Майже кожен здає для друга чи родича. Добровольці для загального банку крові -  гості не часті. Тож показати приклад вирішили медики. Так намагаються привернути увагу громадськості до проблеми.

Володимир Зуб, керівник управління охорони здоров'я Львівської міської ради:

- Це стосується всієї України. За нормами ВОЗ для кожного мешканця, який проживає на території необхідно заготовляти 12-15 мілілітрів крові. А в нас сьогодні - 6 мілілітрів крові. Тобто, 50 відсотків від потреби.

У цій лікарні кілька тижнів тому ледь не померла пацієнтка, медики заледве знайшли потрібну їй групу. Пану Романові пощастило: коли його привезли сюди зі шлунковою кровотечею, поповнити втрату було чим. Чоловік - почесний донор, за життя добровільно здав 20 літрів.

Роман Рудницкий, пацієнт Львівської лікарні швидкої допомоги:

- Воно, як кажуть, вертається. Бачите, що я попав в такому самому стані що мені треба була кров. Мені безкоштовно влили, дякуючи донорам, які здавали теж.

Сьогодні, винагорода за чотириста мілілітрів крові - 15 гривень на обід, два дні вихідних, і почуття виконаного громадянського обов'язку.

Володимир Зуб, керівник управління охорони здоров'я Львівської міської ради:

- Хочете йдіть, хочете не йдіть. Но усвідомлюйте: якщо буде потреба, для вас може крові не знайтись. Таке може бути.