Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 вересня 2012, 11:45 Суспільство
17 вересня українські рятувальники відзначають своє професійне свято
17 вересня українські рятувальники відзначають своє професійне свято

Сьогодні, 17-го вересня, своє професійне свято відзначають українські рятувальники. Сміливість і рішучість, фаховість і готовність щомиті до самопожертви - саме з такими якостями працюють у МНС.

Павло Гончарук у свої неповні двадцять три командує підрозділом з п'ятнадцятьох бійців. Під його орудою і малодосвічені рятувальники, і бувалі вогнеборці. Каже, стрімкою кар'єрою завдячує Альма Матер, Черкаській академії пожежної безпеки.

Павло Гончарук, керівник сторожі Броварського РУ МНС:

- В цьому закладі надають найбільшу підготовку саме по пожкежній безпеці. Це -предмет, який в основному використовує начальник караула у своїй повсякденній роботі.

Щоби дізнатися, як навчають справжніх чоловікІв, журналісти „Свідка” вирушили до Черкас. В Академії людно. Тут стартував новий навчальний рік.

Микола Кришталь, ректор Черкаської академії пожежної безпеки:

- Основна маса поступає. Це - діти співробітників, які знають, що таке служба. Діти, які бачили, як батько працює в цій системі. Крім того, йде сільська молодь. З багатозабезпечених сімей у нас практично нема.

Зі слів ректора, нині його академія - це  шість факультетів, де опановують науку мужності майже дев`ять сотень майбутніх вогнеборців. А починається все з фізичної підготовки. Курсантський мінімум тут, як Отче наш.

- Раз подтянуться, за 3.12 пробежать километр и за 14 секунд пробежать 100 метров.

Лише після цього - більші навантаження. Одне з найтяжчих - подолати четвертий поверх на рятівній драбині. А ось для

Генадія з Київщини це все вже позаду. Він в Академії - другокурсник. Каже, тепер над спеціальними дисциплінами доводиться попріти.

Генадій, курсант:

- Була мета носити погони і мати офіцерську посаду. Хотілося чогось відповідального, мати певні обовязки і нести службу.

Та в черзі по курсантські погони не тільки чоловіки. Представницям прекрасної статі тут жодних полегшень. Ті самі фізичні вправи й ази вищої математики.

Ірина Луб'якова, курсантка:

- Я вважаю, що в МНС також потрібні жінки, ми можемо виконувати роботу, яка покладена на чоловіків. Багато ситуацій, коли треба тримати себе в руках. Чоловіки іноді зриваються.

А ще Академія - це відомі на всю країну спортсмени, духовий оркестр та команда КВК. В найближчих планах  тут нові навчальні висоти: АйТі технології й найсучасніші засоби цивільного захисту населення.