Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 вересня 2012, 11:06 Суспільство
На Хрещатику міліція намагалась розігнати вуличних артистів
На Хрещатику міліція намагалась розігнати вуличних артистів

Михайло - професійний гітарист.  Вже більше  десяти років за концертний майданчик йому служать кілька квадратних метрів поблизу станціїї метро "Хрещатик". Днями, його скромною працею, та творчістю ще кількох  музик: танцюристів  і клоунів, зацікавилася міліція.

Михайло, вуличний гітарист:

-  Это попросту какая-то большая глупость. Непонятно, кто дает эти распоряжения. Милиция говорит, что есть какое-то распоряжение. На просьбу предъявить распоряжение, они не предъявляют.

Андрій Яницький, журналіст інтернет-видання:

- Проходил мимо метро "Крещатик", увидел - толпа людей собралась, там где обычно ребята танцуют. И тут я вижу, что стоит милиция, и ведет какие-то с ними разговоры. Подошел, начал выяснять, что происходит. На вопросы милиция не хотела отвечать.  Мне показалось, что они пытались сбить денег с танцоров. На мой взгляд, это был банальный шантаж.

Свідки говорять,  правоохоронці намагалися прогнати вуличних артистів. Однак слухачі захистили аматорів, і міліціянти пішли. Інформація швидко облетіла Інтернет. Що ж трапилося на Хрещатику, з`ясовували й журналісти "Свідка". Творча половина учасників конфлікту  спілкуватися на камеру категорично відмовилася - бояться. Міліція ж оприлюднила власну версію. 

Ігор Михалко, керівник відділу ГУ міліці м.Києва:

- До міліції звертаються громадяни, що проживають в центральних районах столиці, зі скаргами на те, що дуже шумно грають ці вуличні музики. Правоохоронці, звичайно, реагують на такі виклики, приїздять до цих музикантів і проводять з ними профілактичні бесіди.

Стражі порядку кажуть, жодних  перешкод творчості талановитих людей не ставили. А що на заяви громадян реагують, то робота така. Насправді ж, суть проблеми - неврегульованість питання  владою.

Михайло, вуличний гітарист:

- Пожалуйста, сделайте законодательную базу для этого , упорядочите этот вопрос. Например, в Канаде есть города, где надо вообще пройти прослушивание  в Торонто. Это - комиссия, состоящая из авторитетных музыкантов, она и решает, можешь ли ты играть на улице. В Берлине - то же самое, надо на неделю купить лицензию и тебе определяют места, где ты можешь играть.

Андрій Яницький, журналіст

- Ребята –танцоры, они не против регистрироваться . Они специально ходили в Киевскую госадминистрацию, встречались там с чиновниками и спрашивали, какие нужны разрешения, на что получили ответ, что никаких разрешений не нужно. Потому, что это никакими законами не регламентируется.

Хто і як контролює  вуличних артистів, журналісти  намагалися запитати у  столичних чиновників. Спочатку   з  нами пообіцяли поспілкуватися, але  несподівано передумали.